НОВИНИ

Къде е Фарук Бекташ? Обявиха го за общодържавно издирване

Турски гражданин избяга от българското правосъдие. Обявиха за общодържавно издирване Фарук Бекташ, който прегази двама мотористи край Драгоман. Той е изчезнал докато е бил под домашен арест. Постфактум днес Софийският апелативен съд измени мярката му за неотклонение на "задържане под стража". Група мотористи се събраха и този път пред Съдебната палата, след което се отправиха към турското посолство с настояване за отговор на въпроса ,,къде е Бекташ''.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:54, 04.08.2016
5294
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

При двойно убийство убиецът е на свобода - с тези думи и голяма доза скептицизъм за развръзката на делото групата мотористи влезе в съдебната зала, за да чуе: турският гастербайтер Фарук Бекташ, който уби с автомобила си семейство мотористи край Драгоман, е обявен за общонационално издирване. Това се случва след като Окръжния съд го постави под домашен арест, но той успял да избяга от посочения адрес в столичния квартал ,,Враждебна" в нощта на 31 юли.

Сергей Ценков - моторист: Тука пред съда настояваме за промяна на обвинението, за предумишлено убийство. Какво значи да убиеш двама човека и да бъдеш пуснат под домашен арест?
Румен Игнатов - моторист: За една кражба прибират хората в ареста и не ги пускат, а за двойно убийство го пускат на свобода. Какъв е тоя закон, не можем да го разберем.

Днес обвиняемият така и не се яви пред Софийския апелативен съд. Не е представил и уважителна причина за отсъствието си. Затова мярката му за неотклонение беше променен на задържане под стража. На Бекташ е назначен служебен адвокат след като двамата предишни защитници на подсъдимия са се оттеглили.

Даниел Димитров - служебен адвокат: В хода на делото съда прочете тяхна молба, в която те казват, която е депозирана до съда от 1 август, че нямат контакт с лицето. След това съдията прочете и докладна записка от органите на полицията, които също са правили проверка на адрес и от първи август лицето не е било на този адрес.
Румен Игнатов - моторист: Вие ако сте на негово място ще се върнете ли? Никога няма да се върне.

Мотористите поискаха оставката на съдийката, пуснала под домашен арест Бекташ. И се отправиха към Турското посолство.

Калина Андреева - мотористка: Искаме обяснение къде е техния гражданин, който причини смърт на двама души.

От тук нататък вариантите за развръзка са няколко. Вариант едно - Бекташ да бъде заловен на територията на България - очаква го задържане. Вариант две - да бъде открит в Германия, където живее постоянно или в друга страна - членка на ЕС - тогава ще се приложи закона за екстрадицията. Вариант 3 - да бъде намерен в Турция - тогава се прилага специален договор за правна помощ между двете страни. Съществува обаче и вероятността Бекташ да не бъде открит. Тогава ще бъде съден задочно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици се потопиха във виртуалната реалност
Стотици се потопиха във виртуалната реалност
Химнът Велик е нашият войник стана на 100 години
Химнът "Велик е нашият войник" стана на 100 години