НОВИНИ

Къде се разминават относно децентрализацията държавата и местната власт?

Къде се срещат и къде се разминават по въпроса за децентрализацията държавата и местната власт. По темата в предаването "Денят започва" говориха кметовете на Димитровград, Кърджали и Троян.

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 24.02.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
Иво Димов, кмет на Димитровград: "Вчера се пошегувахме с колегите на общото събрание коя е по-точната дума - старт или рестарт на финансовата централизация, защото за нея говорим вече дълги години, а дефакто абсолютно нищо не се променя. Цифричките са много показателни, същевременно много притеснителни. Ние предоставяме над 80% от всички услуги за гражданите и бизнеса срещу 15% от общите приходи, които влизат в държавата. Има показателни разлики с цифрите в Европейския съюз."

Общинските разходи от БВП в България са 5.3%, докато за Европа те са 11.6%. Общите публични разходи за Бълария са 13.3%, а за Европа - 23 %. Дялът на местните данъци от всички данъчни приходи у нас е 3%, а в Европейския съюз 25%. Какви са възможностите на общините да се справят с задълженията си?

Донка Михайлова. кмет на Троян: "Всеки ден, всички български кметове решаваме едно и също уравнение. Как да осъществяваме две трети от публичните услуги в страната ни с 3% от данъчните приходи. Ние искаме няколко простички неща. Ние очакваме държавата без да увеличава общата данъчна тежест да ни предостави една част от данъците върху доходите на гражданите. Считаме, че това е справедливо."

Кметовете са убедени, че това е справедливo, тъй като именно общинските администрации носят отговорност за създаването на работни места и за повишаването на доходите в общините. Te настояват и да се промени структурата на общинските бюджети. Местните приходи формират 40-42% от местните бюджети. Всичко останало идва от централния бюджет и то по строго предназначение: за образование, за читалища, за друг тип дейности. Местните приходи, по думите на Михайлова, за кметовете означават свобода да могат максимално да отговорят на потребностите на гражданите, или свободата да менажират общинските бюджети.

Хасан Азис, кмет на Кърждали: "Както стана ясно, вчера на събранието приехме няколко много важни документи. Единият от тях е нашето общинско послание към бъдещото народно събрание и министерски съвет. В този документ, основният акцент е въпросът за децентрализацията и реалната местна власт. Има централизация на местното самоуправление."

В момента има не местно самоуправление, както се твърди официално, а местно управление, защото местната власт е зависима от централната по всички показатели, каза Азис. Един от важните акценти, по думите му, е за устойчивост или независимост на местните власти. Всяка година те се натоварват с нови правомощия и отговорности без да бъдат за това финансово осигурени. В момента местните власти са натоварени с над 100 такива дейности. Сега една от тях е организацията на предсрочните парламентарни избори като местната власт осигурява дофинансиране на избирателния процес, което й струва 20-30% от всички финансови ресурси. Затова кметовете искат държавата да не им прехвърля отговорности без те да бъдат финансово осигурени. На базата на Европейската харта за местното самоуправление местните администрации в България вече ще си търсят правата в съда по отношение на финансово необезпечените задължения, които им се вменява, категоричен беше Хасан Азис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бури наводниха столицата на Мароко
Бури наводниха столицата на Мароко
Прокуратурата продължава проверката на сигналите, внесени от Георги Костов
Прокуратурата продължава проверката на сигналите, внесени от Георги Костов