НОВИНИ

Къде се срещат Съединението и Независимостта на България?

23 години след Съединението идва и Независимостта на българската държава, обявена на 22-ри септември 1908-ма година. Как повече от век по-късно разказите за Съединението и Независимостта се срещат в столичния квартал "Гео Милев"? На ъгъла на улиците "Съединение" и "22-ри септември" в къщата със знамето живее един истински патриот.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:17, 06.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Това е къщата със знамето - често я посочват хората от квартала. Знаят, че и в делник и в празник то гордо се развява над широко отворената врата. Така е от 53-та година - построили къщата и поставили стойката за трибагреника. Там под шарената сянка на лозницата посяда често Людмил. На сладки приказки със съседите. Той се е родил, израснал, оженил, отгледал децата и внуците си все тук на ъгъла на "Съединение" и "22-ри септември".

Людмил Динков: Тези две улици са кръстени точно по времето на Съединението на България. Тука е било поляна с тези две улици и още една принадлежна - едно шосе, което свързвало Слатина със София.

Той е позитивен - не е сложил розовите очила - вижда реалността, но има своя философия - за гордостта по празници и след като отминат.

Людмил Динков: Гордостта е нещо относително - всеки може да бъде горд с нещо. Дори едно дърво да засадиш пак може да си горд, че си създал нещо.

Людмил ни изпраща с усмивка. И след нас вратата остава отворена,знамето развято, а точно на ъгъла на улица "Съединение" и "22-ри септември" в кошчето за боклук израства свеж букет от здравец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1400 души бяха евакуирани заради умишлен пожар във Валенсия
1400 души бяха евакуирани заради умишлен пожар във Валенсия
Състезание по програмиране и роботика
Състезание по програмиране и роботика