Повечето българи одобряват международната политика на ЕС. Според данни на "Галъп интернешънъл", в глобален мащаб, по-малко от половината население смята, че Общността има стабилизиращата сила в света.

Повечето българи одобряват международната политика на Европейския съюз. Това показват данни на световната асоциация "Галъп интернешънъл". В глобален мащаб, по-малко от половината население смята, че Общността има стабилизиращата сила в света.

Каква е ролята на Европейския съюз на международната сцена? Въпрос, който става все по-актуален с наближаването на евроизборите. У нас отношението към него е по-скоро положително. 60% от българите смятат, че ЕС по-скоро стабилизира света чрез политиката, която води. 16% са на обратната позиция.

В глобален мащаб, 45% от хората дават добра оценка на Общността, докато 31 на сто смятат, че ролята й в света е дестабилизираща. В Русия, САЩ и Китай обаче настроенията са противоречиви. Там делът на хората, които оценяват положително ролята на ЕС в световните дела, е под една трета.

Най-позитивно настроени към него са самите европейци и най-вече онези страни, които още не са членки. Първи по одобрение на Балканите са гражданите на Косово, където цели 75 на сто от хората дават положителна оценка. Следват ги Румъния, Албания и Северна Македония.

Очаквано, най-негативно настроени в нашия регион са в Турция - само 21% обобрение на фона на 47 на сто негативни оценки. Почти половината сърби също не са са доволни от политиката на ЕС. В Босна и Херцеговина делът им достига 54%. В регионален план най-осезаемо негативни към ЕС са настроенията в Русия и Западна Азия.