Албанските общности са най-оптимистично настроени за европейската си перспектива, а най-песимистични са сърбите. Това показват данни от мащабно изследване на „Галъп интернешънъл" сред страните от Западните Балкани. Българите подкрепят най-силно присъединяването към сюза на Сърбия и Северна Македония.

Албанските общности са най-оптимистично настроени за европейската си перспектива, а най-песимистични са сърбите. Това показват данни от мащабно изследване на „Галъп интернешънъл" сред страните от Западните Балкани. От друга страна българите подкрепят най-силно именно присъединяването към Европейския съюз на Сърбия и Северна Македония.

Кога страните от Западните Балкани очакват да влязат в Европейския съюз? Въпрос, който става още по-актуален на фона на европейските избори, изходът от които ще определи новите политики на Общността.

Например, 59% от населението на Косово смята, че страната им ще успее да се справи с тази задача за по-малко от десет години.

Голяма част от него дори вярва, че това може да стане за по-малко от пет години.

Зоран Заев се срещна в Германия с канцлера Меркел

Зоран Заев се срещна в Германия с канцлера Меркел

Разговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз в момента са блокирани. Основната причина за това е Германия. Пре...

В Албания дялът е почти идентичен 58%. Почти половината от албанците вярват, че членството може да бъде факт дори до пет години.

За сравнение, в Босна и Херцеговина в десетгодишната перспектива вярват малко повече от една четвърт. Но има 21%, които казват „никога".

В Сърбия този дял е още по-голям - 31% не мислят, че някога страната им ще стане членка. От друга страна 27% очакват европейските врати да се отворят за по-малко от десетилетие.

Резултатите показват още настроенията по въпроса и в България. Най-силно подкрепяме държавите със сходна културна и религиозна традиция. Над половината от българските граждани подкрепят бъдещо членство на Северна Македония или пък Сърбия. И обратно, когато става дума за буквално и преносно по-отдалечени общества като Косово и Албания, подкрепата спада до една четвърт от населението.