НОВИНИ

"Къде сме ние": Трябва ли да има повече жени в политиката?

Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души. Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:40, 18.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Жените да преобладават в политиката. Защо не? По-голямата част от българите не просто не намират аргумент против, но и смятат, че така трябва да бъде. Цели 41% казват, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. Само 7% не вярват в успеха им, а 35% явно не мислят, че полът е от значение в държавните дела.

Огромната преднина на "по-добър" пред "по-лош" нарежда страната ни сред най-толерантните към жените в световната власт. За сравнение, средно за Източна Европа, делът привържениците надвишава този на противниците с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 пункта.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо - цели 41%. 17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН прави холограми на най-известните български съкровища
БАН прави холограми на най-известните български съкровища
Досието Жълт чук - най-лошият сценарий за Брекзит
Досието "Жълт чук" - най-лошият сценарий за Брекзит