НОВИНИ

Рита Рамальо: Вземайте пример от останалите държави в региона

Световната банка сравнява 22 града в България, Румъния и Унгария. Изследва условията за правене на бизнес в пет категории - стартиране на бизнес, получаване на строителни разрешителни, присъединяване към електроенергийната мрежа, регистриране на собствеността и изпълнение на договорите. Повече за класацията и мястото на страната ни в нея вижте в интервюто на Цветелина Катанска с Рита Рамальо, мениджър "Глобални индикатори" в Групата на Световната банка. Оператори са Асен Цветков и Хрисимир Данев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:15, 14.07.2017
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

- Г-жо Рамальо, всъщност какво показа изследването на Световната банка?

- Държави, които разглеждаме няма една, която да изпъква като най-добра по всички показатели. Например - в Унгария има по-добри резултати по четири от петте показатели, с които се занимаваме. Включване към електроразпределителната мрежа, строителни разрешителни, спазване на договорните условия и регистрация на имущество, но пък в България са по-добри показателите при започването на бизнес.

- В такъв случай къде стои България на глобалната карта? Като Вие правите изследване не само на тези три страни по този проект там по принцип Вие следвате всички държави.

- В глобален план проучването обхваща 119 държави и България е една от тях и така се нарежда на 39-то място, но в това проучване за всички държави се разглеждат десет различни показателя, докато в конкретното, с което се занимаваме днес показателите са 5. Причината е, че по тези теми има различия в отделните градове, докато в останалите 5, като регулиране на пазара на кредитирането - регулациите са на национално ниво, така че различия между отделните градове няма. Нашето проучване от друга страна дава допълнителен поглед какви са разликите между отделните градове по отношение на бизнеса.

- Това което се считаше наскоро като проблем в България е ниското заплащане на труда. По принцип дали то продължава да бъде важно за страната или напротив - това не е никакво предимство?

- В това конкретно проучване ние не се занимаваме с цената на труда. Занимаваме се с регулацията на бизнеса, законодателството и начина, по който се прилага то. Тоест, това което има пряко отношение към дейността. Разбира се важен показател е и цената на труда, но само тогава когато се обединява с доброто качество на работната сила, т.е. човек плаща за това, което получава. С други думи казано евтината работна ръка е нещо добро,но само тогава когато тя едновременно с това е качествена.

- Всъщност на вас какво ви направи впечатление в тази класация и особено когато говорим за България? Изненада ли ви нещо?

- Във всяко едно подобно проучване се показват основните сфери, в които може да има подобрение и действително това проучване показва колко много добри практики има в отделните градове в целият регион. Ако, освен това, ако се проучват други градове, а не столицата, за България, тя ще се изкачи поне с двадесет места по-нагоре, само ако се променят градовете, които влизат в проучванията, за такива класации.

- Всъщност, вие сте изследвали, условията за стартиране на бизнес, което е доста по-различно от това да се поддържа един бизнес.Правени ли са проучвания ва тази връзка и принципно България къде се намира по този показател?

- Да, някои от показателите са свързани с начина по който работи дружеството. Примерно, плащането на данъци, трансграничната търговия.Ние се занимаваме и с такива показатели в това проучване.А това са все въпроси, които са важни за фирмата, именно в процеса на работа.Когато правим това проучване в рамките на Европейският съюз ние например се занимаваме с темата за спазването на изпълнението на договорите. И в случай на неизпълнение

- За да завършим, какви съвети би дала Световната банка за подобряване на условията за правене на бизнес у нас?

- Огледайте се в региона и се научете какво е по-добре в други градове от региона и в други градове в България. Най-вече подобрете регистъра на собствеността като погледнете какъв е опитът на Унгария в кадастъра, в регистрацията на собственост и се опитайте да се научите от опита на Унгария.Огледайте се и в различните градове в България, за да видите какво е по-добре там и съответно се опитайте да използвате техния опит.
¤Благодаря ви.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищен скок с автомобил от платформата, емблематична за Джеймс Бонд
Зрелищен скок с автомобил от платформата, емблематична за "Джеймс Бонд"
250 огнеборци гасят пожара край Стара Кресна
250 огнеборци гасят пожара край Стара Кресна