НОВИНИ

Къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" се сдобиха с поколение

Къдроглавите пеликани в поддържания резерват "Сребърна" се сдобиха с поколение, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:44, 13.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още
къдроглавите пеликани резервата сребърна сдобиха поколение

Чрез системата за видеонаблюдение е установено, че в гнездата има малки. Двойките са около седемдесет.В гнездовите ямки има по 1-2 новоизлюпени. Птиците лежат върху малките и старателно ги пазят от нестабилните метеорологични условия. Грижи за поколението се полагат от двамата родители.

Последните пристигнали пеликани са се настанили на платформата в югозападната част на гнездилището и вероятно ще мътят по-късно. Има и 3-4 нови гнезда.

Нивото на водата в езерото е 237 сантиметра. В захранващия канал няма вода, тъй като нивото на река Дунав е все още ниско.

Ято розови пеликани са пренощували в колонията на къдроглавите в края на миналата седмица. Къдроглавите пеликани не са проявили агресия и не са напуснали гнездата си.

Къдроглавите пеликани сред най-едрите птици в резервата. Възрастен пеликан може да изяде до 1.8 килограма риба на ден. Риболовният орган е огромната торба, висяща под долната половина на дългата права човка на птицата. Освен че съхранява риба, торбата помага и при охлаждането на пеликана, когато е много горещо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се засилен трафик в почивните дни
Очаква се засилен трафик в почивните дни
В СУ се провежда Българо-японски научен семинар с участието на нобелов лауреат
В СУ се провежда Българо-японски научен семинар с участието на нобелов лауреат