НОВИНИ

Къдроглавите пеликани в "Сребърна" се увеличават

Двойките къдроглави пеликани в резервата „Сребърна" тази година се увеличават. В първите по-топли седмици се завръщат средно по двайсетина семейства. Вижте повече от репортажа на Виолета Никифорова и Деян Маринов:

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
18:27, 04.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Първите двойки къдроглави пеликани са пристигнали в резервата „Сребърна" още в средата на януари, разказват експертите. Те са долетели от делтата на Дунав, където някои от тях прекарват началото на зимата. Другите са били за няколко месеца в езерото Керкини в Северна Гърция или във водни басейни в Северна Турция.

Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност" РИОСВ-Русе: С всеки изминал ден тяхното число се увеличава. Към момента имаме между 40 и 50 двойки, тоест между 80 и 100 птици, които показват всички признаци на активен размножителен период. Те са със зачервени гуши, постоянно пренасят тръстика, строят гнезда, тоест подготвят се за тазгодишната си мисия.

Резерватът „Сребърна" е предпочитан от птиците, защото наоколо изобилства с храна, а освен това е и достатъчно защитен.

Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност" РИОСВ-Русе: Техните гнезда се намират върху тръстиков масив, който свободно се движи във водата, отдалечен е от брегове, тоест човек не може свободно да стигне до тях, това важи и за наземни хищници.

За разлика от други видове птици, къдроглавите пеликани не мигрират до Африка. До средата на декември те прекарват в по-топлите езера около Средиземно море. Ежегодно тяхното състояние и навици се следят с проследяващи пръстени, които еколозите са поставили на краката на птиците. Същите устройства са сложени и на бедстващите през миналата година в Северна България щъркели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Овчаров: Ако Ларгото не беше завършено в срок, се губеха 15 млн. лв
Проф. Овчаров: Ако Ларгото не беше завършено в срок, се губеха 15 млн. лв
Смъртността при ракови заболявания е висока заради късната диагностика
Смъртността при ракови заболявания е висока заради късната диагностика