НОВИНИ

КЕВР е глобила два пъти с по 3 млн. лева EVN България заради повторни нарушения

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е наложила две санкции от по 3 млн. лева всяка на "Електроразпределение Юг", което част от дружествата от групата "EVN България Електроснабдяване", защото нарушенията са извършени повторно. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов, който свика извънредна пресконференция в сградата на регулатора. Вчера КЕВР наложи две глоби от по 3 млн. лева на "Електроразпределение Юг", защото при смяна на два електромера е липсвал задължителният втори подпис на свидетел в протокола.

bnt avatar logo
от БТА
13:06, 22.12.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
кевр глобила два млн лева evn българия заради повторни нарушения

Иван Иванов поясни, че двете наказателни постановления са в размер, който е императивно /задължително/ наложен в Закона за енергетиката - чл. 206 ал. 3, който касае случаите, когато има повторно нарушение. Той уточни, че в самата аления не се прави разграничение за важността на нарушението, а е указано, че при повторно нарушение санкцията е 3 млн. лева.

"Комисията, спазвайки закона, след установено и документно доказано нарушение, изпълнява разпоредбите. Ако Комисията не го беше сторила, това означава, че прикрива извършено нарушение", допълни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР оповести, че в последните 3 години - от 2014 г. досега, за липса на втори подпис при смяна на електромери на дружества на EVN България са издадени 242 наказателни постановления, касаещи първоначално нарушение. Именно за 2 от тези 242 случая е установено повторно нарушение и затова е наложена санкция от по 3 млн. лева, посочи Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има
Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има
До 2023 година въвеждат допълнителна такса за старите автомобили в Пловдив
До 2023 година въвеждат допълнителна такса за старите автомобили в Пловдив