Няма да се повишава цената на парното и топлата вода до началото на новия отоплителен сезон, заяви за „По света и у нас“ председателят на КЕВР Иван Иванов. Не се очаква и драстично повишение на тока за бита след 1 юли. Шефът на регулатора предупреди трите ЕРП-та, че ако не изпълнят планираните годишни ремонти на мрежите ще им намали цените на електроенергията.

До този момент от „Булгаргаз“ не са поискали поскъпване на синьото гориво през второто тримесечие на годината, съобщи председателят на КЕВР.

Иван Иванов, председател на КЕВР: По този повод, мога да кажа, макар и с голяма доза вероятност, че след 1 април няма да има промяна на топлинната енергия в т.ч. и на топлата вода.

До 31 март ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ трябва да подадат в КЕВР предложение за нови цени на тока за бита от 1 юли.Очаква се и трите енергодружества да поискат поскъпване, което се аргументира със стойността на електричеството, което купуват от борсата, разходите за ремонти на мрежите и размера на инфлацията.

Бизнесът иска отмяна на таксата "задължения към обществото" в сметките за ток

Бизнесът иска отмяна на таксата "задължения към обществото" в сметките за ток

Да отпадне таксата "задължения към обществото" от фактурите за ток на бизнеса и на битовите абонати. За това настояват от работодателските организации...

От КЕВР имат друго мнение по въпроса.

Иван Иванов, председател на КЕВР: В тримесечен срок, експертите на комисията, разглеждат и се произнасят по тези заявления. Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация.

КЕВР ще проверява как са модернизирали електропреносните мрежи трите ЕРП-та така, както са заложили в своите инвестиционни планове.

Обявиха мерки за стабилизиране на цената на електроенергията

Обявиха мерки за стабилизиране на цената на електроенергията

От понеделник започват спешни проверки в трите електроразпределителни дружества в България и на електромери на произволен принцип, за да се установи д...

Председателят на регулатора предупреди ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, че ще ореже цените им, ако не са изпълнили предписанията за годишните ремонти.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Следва коригиране на техните заявления за цени в посока намаляване.

Регулаторът ще провери и изпълнението на ремонтните програми в държавните НЕК и ЕСО.