НОВИНИ

КЕВР обсъди новите по-високи цени на парното от 1 октомври

Енергийният регулатор обсъди новите по-високи цени на парното от 1 октомври. Според изчисленията на регулатора, топлинната енергия ще поскъпне с между 3 и 9 %. Окончателно решение за новите цени ще бъде взето в края на месеца.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:20, 26.09.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Приключи заседанието, най-вероятно цените на парното и топлата вода ще се увеличат от 1 октомври с предварително замисления от комисията процент. Основната причина за увеличението е покачване цената на природния газ с близо 14%.

Комисията предвижа увеличение на парното и топлата вода с между 3 и 9%, като за София ще бъде 8%. Това е второ увеличение на цените след края на изминалия отоплителен сезон. Така увеличението се натрупва и ще бъде между 7 и 23%, като за София ще е 16%.

Иван Иванов, председател на КЕВР: До 2015 г. се изплащаше от хората в България т.нар. данък "социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия. Това е абсолютна несправедливост.

По време на откритото заседание самите топлофикации се обявиха против предлаганото увеличение, защото смятат, че то е недостатъчно и ще доведе до загуби. Срещу увеличението се изказа и омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ наблюдаваме парадокс - при по-ниска цена на природния газ, цената на парното ще бъде по-висока, отколкото е било през 2015 г.. Председателят на КЕВР обясни това с факта, че "Топлофикация - София", например, е направила големи инвестиции и затова се налага по-голямото увеличение.

Мая Манолова, национален омбудсман: Основното изискване към подобни важни за всички български граждани решения за публичност и прозрачност, детайлна аргументация и излагане на мотиви - това изискване в конкретния случай липсва, което е проблем. Проблем е също така, че реално работната група, която е изготвила този доклад, с който прави предложение за повишаване цената на парното е започнала и приключила работа още преди да има валидно решение на КЕВР за повишаване на цената на природния газ.

Председателят на комисията Иван Иванов се защити с думите, че има достатъчно информация и всеки, който иска, може да провери как са се променяли цените през последните години. Окончателно решение за новите цени на парното и топлата вода ще бъде взето на 1 октомври, когато се очаква и те да влязат в сила.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: 82% от българите са недоволни от действащия модел за пътна безопасност
"Галъп": 82% от българите са недоволни от действащия модел за пътна безопасност
Представят на Кръгла маса новите модели за българско здравеопазване
Представят на Кръгла маса новите модели за българско здравеопазване