НОВИНИ

КЕВР отказа да повиши водата с 20%

Комисията за енергийно и водно регулиране охлади намеренията на "Софийска вода" да повиши цените с 20 на сто от следващия месец. Вместо това регулаторът предлага минимално увеличение от 3 %, което е 1.80 лв. за кубик от 1-ви май. От водоснабдителното дружество поискаха кубикът да скочи на 2,11 лв. Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че е наложителна минимална корекция на цените, тъй като не са променяни вече пета година.

Николай Минков
от Николай Минков
20:11, 13.04.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

На заседанието на КЕВР, на което се обсъждаха варианти за поскъпване на водата, дойде столичанката Мария Асини, за да връчи на управителя на "Софийска вода" Арно Валто бутилка с вода от нейната чешма.

Мария Асини: "Към 8:45 ч. пълня вода, водата синя. Все едно съм сложила в нея и пяна".

Мария разказа, че тя и съседите ѝ 3 пъти са се обаждали в колцентъра на "Софийска вода", а след това са отишли и в клиентския център, но без резултат. Принуждават се да дадат водата за изследване в хигиенната инспекция. Заключението е - негодна за пиене.

Арно Валто - управител на "Софийска вода": "Извинявам се във връзка с проблема с обслужването на клиенти. Поемам личен ангажимент да проверим случая".

Проблемите за шефа на "Софийска вода", обаче, не свършиха дотук. На заседанието бяха дошли и представители на граждански организации, за да кажат, че не може да се иска по-висока цена при ниско качество на услугата и продължаващите драстични течовете по мрежата, плащани от клиентите.

Георги Христов - Гражданско движение "Днес": "Концесионерът пое с концесионния договор ангажимент, че на шестата година трябва да намали загубите с 50% загубите".

От "Софийска вода" признаха, че все още не са успели да се справят с този проблем.

Арно Валто - управител на "Софийска вода": "В края на 2015 г. имаме 50% загуби във водопроводната мрежа. Трябва ли да се гордеем с това? Разбира се, че не".
;

От Столичната община представиха становище до КЕВР да не променя цената на водата, докато не извърши пълен одит на концесионера.

Станимир Ангелов - н-к отдел "Концесионен контрол" в СО: "Това становище е подписано от всички групи в Столичен общински съвет и е прието от всички общински съветници".

Председателят на КЕВР се съгласи с предложението, но поясни, че докато стане това се налага минимална актуализация на цените от 3 на сто.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Разпределено по години това прави промяна на цената на водата куб. метър с 1 стотинка. И фактически ние отчитаме обстоятелството, че работните заплати на нашите сънародници, които работят в "Софийска вода" и които са много на брой, ако ние не направим такава малка корекция, означава да ощетим хората, които работят".

Окончателното решение с колко ще се повиши водата от 1 май ще бъде взето на 29 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати негодуват срещу политиката на ЕС за земеделие
Евродепутати негодуват срещу политиката на ЕС за земеделие
Да се обезопаси щъркелово гнездо искат хора от Благоевград
Да се обезопаси щъркелово гнездо искат хора от Благоевград