Комисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на цената на парното с до 8%. Увеличението засяга София, Пловдив, Враца и големите градове на страната, а промяната се налага заради поскъпването на природния газ. Тарифите за четвъртото тримесечие на годината ще бъдат обсъдени и евентуално гласувани на заседанието на Комисията другата седмица.

Енергийният регулатор предлага увеличение на цената на топлоенергията в Пловдив, София, Враца, Разград, Бургас, Плевен, Велико Търново и Варна с между 3 и 9%.

Причината: поисканото от "Булгаргаз" поскъпване с близо 14% на природния газ, който купуваме от "Газпром".

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Имаме единствен доставчик на газ, газът се доставя по една тръба и цената се определя по формула, която е динамична. Цената днес е една, утре е друга и не е резултат на предоговаряне, а на една чисто формална математическа процедура, която се базира на котировките на нефта тип "Брент".

През новия отоплителен сезон едно четиричленно семейство, което живее в апартамент от 68 кв. м., ще плати със 121 лв. повече в сравнение с предходния. Георги Илиев от Плевен, който плаща 130 лева месечно за парно и топла вода, очаква сметката му да скочи.

Георги Илиева, Плевен: Ток вдигнат, това вдигнат, онова вдигнат. И то просто на 12 лева увеличение в пенсията - какво става после?
Станко Стоянов, Пловдив: Парното, поскъпвайки, много хора започнаха да използват ток. Обаче и токът също поскъпва, така че, както имаше там един филм - "Спасение дебне отникъде".

Това ще е второ поскъпване на цената на парното за една година след увеличението от юли със 7%.

Промяна в цената на парното от октомври не се очаква да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове са на въглища, а не на природен газ, обясниха от КЕВР.

КЕВР ще вземе решение за цената на парното следващата седмица. Засега не се очаква поскъпване на тока.