НОВИНИ

Шефът на КЕВР: През есента цената на парното може да бъде намалена

Комисията за енергийно и водно регулиране е увеличила драстично цените на парното, за да не поскъпне тока в цялата страна. Това съобщи в студиото на "Денят започва" председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му, до преди две години ведомството е изпълнявало политически поръчки като е задържало цените и затова сега увеличението е толкова голямо.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:12, 10.04.2017 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Парното и топлата вода ще поевтинеят отново от октомври, ако бъдат изпълнени три условия - първо България да договори с Русия по-ниски цени на природния газ, второ - да поевтинеят цените на алтернативните горива на международните пазари и трето ако бъдат открити финансови резерви в "Булгаргаз". Това обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

Самият той призна в студиото на "Денят започва", че управляваната от него комисия е задържала цените на природния газ, за да се намалят сметките на хората в най-студения период и затова сегашното увеличение е толкова високо.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Защитихме интересите на тези потребители, които други институции трябваше да защитават. Това беше едно достойно решение, което позволи хората да не почувстват, особено тази зима когато съчетанието на много ниски температури и за продължителен период от време, щеше да донесе до наистина висок скок на цените за хората.

Междувременно топлофикациите в свои становища към регулатора се обявиха срещу рязкото повишаване на парното. Това е записано в доклад на комисията за енергийно и водно регулиране. Те обаче искат да поскъпне тока, който произвеждат.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Аз питам има ли логика 5,5 млн. български граждани, които не ползват парно отопление чрез сметките си за ток, които им бяха по-високи от реалните, да доплащат парното отопление в няколко града в стараната - София, Пловдив, Варна. Изчистихме този проблем - хората трябва да знаят, че плащат това което наистина коства топлинната и електрическата енергия.

Иванов още веднъж разкритикува и решението на управляваната от него комисия за поскъпване на цената на водата в София. По думите му, заложената печалба на дружеството е двойно по-висока от тази на останалите ВиК-оператори в страната и той е сигнализирал Столична община за тази несправедливост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Стокхолм заявил, че е действал по заповед на ИДИЛ
Нападателят от Стокхолм заявил, че е действал по заповед на ИДИЛ
Тервел Пулев триумфира в Берлин
Тервел Пулев триумфира в Берлин