НОВИНИ

КЕВР приключи общественото обсъждане на новите цени на тока и парното

Преди минути в Комисията за енергийно и водно регулиране приключи общественото обсъждане на новите цени на тока и парното, които трябва да влязат в сила от 1 юли тази година. Как реагираха гражданските и потребителските организации на предложените от регулатора цени - вижте прякото включване на Николай Минков в обедната емисия "По света и у нас".

Николай Минков
от Николай Минков
11:58, 07.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Представителите на гражданските и неправителствени организации поискаха от регулатора да не приема така предложените днес на общественото обсъждане цени на парното и топлата вода, с мотива, че не е ясно с колко ще поскъпне газа. На 11 юни "Булгаргаз" трябва да внесе в КЕВР искането си за увеличение на цената на синьото гориво с близо 16%. Респективно това ще се отрази и върху цената на топлофикационната услуга.

Цените, които бяха предложени днес за публично обсъждане са:

Най-голямото поскъпване е за абонатите в Бургас с цели 9 %, Плевен - 6%, Перник - 4%. За абонатите в Пловдив обаче е предвидено намаление с 4%.

Председателят на КЕВР Иван Иванов не се съгласи с искането от гражданите да се отложи приемането на така предложените цени, за да се насрочи ново обществено обсъждане, когато бъдат изчислени новите цени на парното и топлата вода с вече по-скъпата цена на газа.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик. Просто Комисията не е в състояние да променя тези цени. Това, което се наблюдава на международните пазари, че цената на петрола, съответно и на природния газ, държат високи нива. Не може да се направи ново обществено обсъждане, защото нормативната база, а това са законът и наредбите строго разписват тези срокове и ние трябва да имаме решение на първи юли, както за цената на топлинната и за цената на природния газ.

Гражданските и неправителствени организации не се съгласиха и с предложените от регулатора нови цени на електроенергията, с мотива, че на българската свободна електроенергийна борса мегаватът се продава за 68 лв, а ЧЕЗ, EVN, "Енергопро" и НЕК го продават над 100 лв.

Около 2 % е поскъпването за абонатите на ЧЕЗ и EVN, за "Енергопро" е около 3 на сто.

Окончателната решение за новата цена на тока и парното ще бъде взета на 1 юли, след като бъде утвърдена от КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни полицейски патрули дежурят в благоевградските села
Мобилни полицейски патрули дежурят в благоевградските села
Дебати в НС за бъдещето на АЕЦ Белене, протест отвън
Дебати в НС за бъдещето на АЕЦ "Белене", протест отвън