Парламентарната енергийна комисия отложи за следващия вторник дискусията за състоянието на пазара на електрическа енергия. Председателят на комисията Валентин Николов заяви в предаването "Още от деня", че в Комисията за енергийно и водно регулиране се водят две разследвания за манипулации на енергийната борса. Енергийният министър Теменужка Петкова препоръча на потребителите на ток да не разчитат само на борсата за задоволяване на ежедневните си нужди.

Платформата ден напред, която практически означава, че си купуваш ток в последния момент, е предвидена да помага при необходимост от допълнително количество. Министърът посъветва индустрията да търси и други варианти за снабдяване.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, просто нека да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и една по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват.

Председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов отчете, че достигната вчера цена на свободния пазар от 100 евро е изключително висока дори и на европейско ниво. Той призна, че борсата е нисколиквидна и може лесно да бъде манипулирана от търговци, които разполагат с големи количества. Николов също препоръча на потребителите да сключват дългосрочни договори.

Валентин Николов, председател на Комисия по енергетика към Народното събрание: Индустриалците не са търговци, те трудно ще си направят разчетите каква ще бъде цената на електроенергията за една година напред.

Според Николов в определени дни действително има пикови цени, но средно електроенергията у нас е сред най-евтините в Европа. Въпреки това се търсят решения, за да се отговори на притесненията на бизнеса.

Валентин Николов: Част от решението, което ще направим, е до края на годината може би ще внесем законопроект всичките фирми ниско напрежение да излязат на свободен пазар задължително.

Частният бизнес ще получи повече отговори от държавата на срещата в парламентарната комисия във вторник.