НОВИНИ

КЕВР се превръща в енергийно ФБР

Ще се превърне ли КЕВР в енергийното ФБР на България с новите изменения в Закона за енергетиката, даващи право на регулатора да запорира вещи и имоти и да налага солени санкции за злоупотреби на свободния борсов пазар на ток?

Николай Минков
от Николай Минков
18:24, 12.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Предложените за обществено обсъждане промени в закона предвиждат КЕВР, която досега имаше само регулаторни функции, вече да изпълнява ролята и на разследващ орган. Целта е да бъдат пресечени злоупотреби и манипулации на свободния пазар на ток, които предизвикаха недоволството на бизнеса, след като сметките за индустрията скочиха необосновано с между 30 до 60 на сто през януари.

За да изпълни тази специфична задача, регулаторът ще може да използва разпечатки от телефонни разговори, да изисква запор на вещи и възбрана на имоти. А ако нарушителите са лицензирани борсови играчи, КЕВР ще може да отнеме разрешителните им за срок от 6 месеца до година.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Ние безспорно ще създадем специално звено. То ще работи в съгласувани действия с останалите такива органи, включително към МВР и разбира се безспорно трябва да има разрешение от страна на съда.

Предвидените санкции са драстични. За манипулации на борсовия пазар физическите лица ги грози глоба от 1500 до 15 000 лв, а за фирми - от 20 000 до 150 000 лв.

;

Любопитното е, че при повторно нарушение глобите скачат трикратно, като за физически лица таванът е 45 000 лв., а за фирмите 450 000 лв.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Комисията ще разпише санкции, които ще бъдат пропорционални и възпиращи, дисциплиниращи, с оглед да не се стигне подобно повторни нарушения, но в същото време те трябва да бъдат и пропорционални, тъй като нарушенията могат да бъдат с много голям икономически и финансов ефект.

Заявката на управляващите е промените да бъдат гласувани в пленарна зала още през март и да влязат в сила от 1 юли, тогава започва новият регулаторен период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на туристите в Сапарева баня с 15%
Ръст на туристите в Сапарева баня с 15%
Задържаха предполагаем член на Ислямска държава на българската граница
Задържаха предполагаем член на "Ислямска държава" на българската граница