КЕВР вече ще се произнася последна по сделките в енергетиката. Това ще става след като всички останали компетентни органи са издали необходимите разрешения и одобрения. Промяната беше гласувана в парламента с приемането на промени в ресорния Закон.

От ДПС изразиха съмнение, че така КЕВР ще се намесва в частни сделки, което според Рамадан Аталай, е нарушение. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче заяви, че корекцията се прави, за да не се лутат регулаторните органи кой след кой трябва да се произнесе и да не чака всеки друг да се произнесе преди него. По думите му - това, че КЕВР ще се произнася последна, не значи, че ще има решаващ глас.

Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика: Редакцията е, че КЕВР се произнася по такъв тип сделки, но едва след като приключи произнасянето от всички други компетентни органи. По-скоро внася яснота, защото в момента законовият текст и приетия законов текст в средата на 2018 г. не поставя ред, в който трябва да стане това произнасяне. Тоест, едновременно може да бъде разглеждано от различните регулаторни органи една такава сделка или един такъв казус.
Цената на тока няма да се увеличи от 1 октомври, увери председателят на КЕВР

Цената на тока няма да се увеличи от 1 октомври, увери председателят на КЕВР

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила нео...