Комисията за енергийно и водно регулиране ще увеличи цените на водата от 1 януари, но дава възможност на държавата и общините да не се съобразят с решението й. Това стана ясно след изслушване в Енергийната комисия към парламента на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на въпроси защо е толкова скъп тока за бизнеса. По думите й държавата спазва всички правила, но наистина най-големите производители на електроенергия у нас са държавни.

В момента енергийният регулатор прави проверка на сделките извършвани на българската енергийна борса след сигнал от бизнеса, че продавачите се наговарят, за да наложат изкуствено завишени цени.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Ние сме предложили и да се въведе понятието водно бедни семейства така както се прави в областта на електроенергетика и отпускането на помощи, по същия начин да се отпускат такива помощи за тези семейства така че да покриват нуждите си за вода.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: БЕХ, НЕК и АЕЦ Козлодуй осигуряват над 70% от тока на свободния пазар, това е така, защото такива са ни мощностите.
КЕВР решава за цената на водата, граждани излязоха на протест срещу поскъпването

КЕВР решава за цената на водата, граждани излязоха на протест срещу поскъпването

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда доклада за поисканото изменение на одобрените цени за ВиК услугите през 2019 г.