В Комисията за енергийно и водно регулиране са получени искания за поскъпване на водата, които се основават на несъществуващи инвестиции.

Доставчиците на вода в страната са поискали много по-високи увеличения на цените, отколкото Комисията за енергийно и водно регулиране ще им разреши. Това обяви председателят на ведомството Иван Иванов пред журналисти. По думите му, имало дружества, които представили информация за несъществуващи пречиствателни станции, в които уж са инвестирали. Проверка на регулатора обаче е показала, че подобни съоръжения не съществуват. Иванов не пожела да каже кое дружество е представяло фалшивите инвестиции.

Водата в почти цялата страна ще поскъпне от 1 януари с до 20% като най-голямо ще бъде увеличението в Ямбол. В София водната услуга ще скочи с 9 на сто. Мотивите на Комисията да разреши поскъпването е, че водният сектор има нужда от обновяване на инфраструктурата като за това са необходими 12 млрд. лева. Цялата сума обаче няма да бъде получена чрез увеличение на водата, защото това би означавало много по-голямо поскъпване.

Следващата ревизия на цените КЕВР ще направи след три години, обясни още Иван Иванов. По думите му, ако се докаже, че водните дружества не изпълняват заложените планове, цените им ще бъдат намалени. Иванов не отговори на въпрос на "По света и у нас" дали досега има санкционирани дружества заради неизпълнени инвестиции. По думите му е сменена методиката за определяне на цените и затова не може да се направи сравнение.