НОВИНИ

Проверяват има ли манипулации на енергийната борса

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на сделките на енергийната борса, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов. Причината - рязкото поскъпване на борсовата цена на тока, по която купуват търговците на електрическа енергия и част от бизнеса.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:45, 04.10.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Търговци на ток и работодатели са сигнализирали Комисията за енергийно и водно регулиране заради достигнатите високи цени на енергийната борса за сегмента ден напред.това се е случило преди месец,но продължава и сега.

Основното подозрение на търговците е, че на пазара има манипулации, при които чрез двустранни договорености участниците се разбират да резервират количества за пазара в същия ден, така че за следващия да не останат, което съответно веднага се отразява на цената в посока нагоре.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Това, което длъжностните лица трябва да установят е дали има манипулиране на пазара, дали има опити за манипулиране и дали има търговия с вътрешна информация. Това означава проверка на всички участници на борсата, в зависимост от дните, когато тези аномалии са наблюдавани кои са били участниците, не мога да ги кажа на момента и не се знаят наизуст.
;

Абсолютният връх на цените е на 17 септември, когато цената е достигнала 179,96 лева за мегаватчас, а в най-натоварените часове - 214,24 лева за мегаватчас. В същото време на пазара в рамките на деня цените са били за базова енергия между 86 и 106 лева за мегаватчас, а за пиков товар 140 лева.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Електрическата енергия, която вчера се търгуваше на борсата, с ден на доставка в днешния ден 4 октомври дори базовата цена е близо 150 лева на мегаватчас, което е прекалено високо.

След като направи предварителен анализ на случващото се на борсата, регулаторът ще реши дали да има основания за санкции или не. Самият Иванов призна, че може да има изкривяване на цените и заради по-малкото ток, който се подава от най-евтините производители - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". В момента единият от хилядниците на ядрената мощност е в планов ремонт, а в ТЕЦ-а не работят три блока. От енергийната борса обещаха коментар утре.


Високата цена на тока е принудила бизнеса и търговците на ток да търсят електроенергия от чужбина, където тя е на по-ниски цени, обясни в интервю за „По света и у нас“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му, ако ситуацията продължи, това не само ще направи индустрията ни неконкурентоспособна, но и ще вдигне цените на всички стоки и услуги в страната, а реално поскъпването на тока е неоснователно.

Васил Велев, председател на АИКБ: Малко предприятие купува директно от борсата, огромното мнозинство от тях купуват от търговци, но вие виждате, че и самите търговци се оплакват в КЕВР за пазарни манипулации, тъй като те не могат да купят на добри цени на борсата електроенергия. Точно поради тези манипулации на пазара и търговия с вътрешна информация, за които ние подозираме продавачите в случая.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властта и Църквата стигнаха до консенсус по Закона за вероизповеданията
Властта и Църквата стигнаха до консенсус по Закона за вероизповеданията
Две осъдителни присъди по делото за срутилия се хотел Вероника преди 3 години
Две осъдителни присъди по делото за срутилия се хотел "Вероника" преди 3 години