Дружеството разполага с три дни, за да даде обяснение за зачестилите аварии по мрежата на града от последните седмици.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка на "ВиК Добрич" заради зачестилите тежки аварии в града през последните седмици. От ведомството са дали тридневен срок на водното дружество, за да даде обяснение. Комисията се сезира след поредици публикации в медиите за тежки аварии, заради които жителите на Добрич оставаха без питейна вода дни наред.

"Съгласно общите условия на дружеството, нарушеното водоподаване накърнява правата на потребителите за качество на предоставяните водни услуги и е предпоставка за възникване на социални и здравни рискове", обясняват мотивите си за проверката от КЕВР. От там добавят, че друг мотив за начало на проверката е големият брой жители засегнати от авариите.

След получаване на цялата искана информация КЕВР ще изготви доклад за резултатите от извършената проверка, които ще бъдат публично обявени. При констатирани нарушения от страна на „ВиК Добрич“, ведомството има право да санкционира дружеството.

Проблемите с доставката на вода в Добрич не са отскоро. От години компанията остава без питейна вода жителите на града с дни. От дружеството обясняват, че не разполагат с достатъчно средства за поддръжка на мрежата си, както и че има нужда от още източници на воден ресурс.