НОВИНИ

КЕВР: Токът и парното няма да поскъпват до края на годината

Токът и парното няма да поскъпват до края на годината, въпреки скокът на цената на петрола на международните пазари и нестабилната обстановка в Саудитска Арабия. Това съобщи в Пловдив председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той участва във форум на националните регулаторни органи от Балканския регион, където беше дискутирано предстоящото либерализиране на пазара на природен газ.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:06, 01.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

За последното тримесечие на тази година цената на природния газ ще бъде по-ниска с 0,11% или пет стотинки на мегават час. Това обаче няма да се отрази в сметките за ток и парно.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Когато цената на природния газ се намалява или увеличава в рамките на по-малко от 5%, не се коригира цената на топлинната и електрическата енергия за крайните потребители.

Либерализирането на пазара на електроенергия също е натоварено със създаването на защитни механизми. От 2020 г. ток ще могат да купуват и битови абонати.

Преди този процес да завърши, чрез социалното министерство ще бъдат приети правилата за подпомагане на енергийно уязвимите потребители.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Които ще бъдат в три категории - по възрастови причини, второ поради бедност и трето - поради здравословно състояние, заради животоспасяващата апаратура край тях.

Иван Иванов обясни още, че със съдействието на депутатите от парламентарната комисия по енергетика ще настоява със закон да се определи крайната дата на пълната либерализация на пазара на електроенергия и начина, по който това ще бъде извършено.

Проектът предвижда три стъпки - 30% пазарна цена през 2020 година, 60% през 2021 и пълна либерализация през 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалият при взрив от снаряд е в добро общо състояние
Пострадалият при взрив от снаряд е в добро общо състояние
Масови протести по повод 2 години от референдума за независимост на Каталуния
Масови протести по повод 2 години от референдума за независимост на Каталуния