Комисията за финансов надзор организира днес в НДК обществено обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата "бонус-малус". Граждани и експерти ще разгледат спорните моменти от новия компонент в цената на "Гражданската отговорност".

Според тях дребните нарушения на пътя няма да оскъпяват застраховката. Тя ще се увеличава само заради влезли в сила наказателни постановления за нарушения, представляващи предпоставки за катастрофа. Така например регистрирано превишаване на скоростта с 10 км в час, ще носи на водача 1 малус точка или с 10% по-скъпа "Гражданска отговорност".

При 5 подобни нарушения за година, цената на застраховката ще нарасне с 50%. Безупречните шофьори от своя страна ще могат да намалят размера на полицата си с 10% за година. Обмисля се и прецизиране на най-спорния текст в наредбата, а именно - утежненията върху застраховката да се начисляват върху колата, а не върху нейния собственик.

КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при "Гражданска отговорност"

КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при "Гражданска отговорност"

Комисията за финансов надзор обсъжда въвеждането на системата "Бонус-малус" при задължителната застраховка "Гражданска отговорност". С предложените те...