Ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) не разполага с данни за случващото се на пазара на застрахователни услуги и не е получавало предупредителни сигнали от вече освободения зам. председател на ведомството Ралица Агайн. Това се казва в разпространена до медиите позиция на регулатора. От там уверяват, че ще направят всичко възможно, за да подпомогнат изплащането на обезщетенията на българските граждани, пострадали от фалита на кипърската компания "Олимпик".

Междувременно от застрахователните компании предупреждават, че има риск за пазара на застраховка "Гражданска отговорност" заради недостига на средства, но също така уверяват, че секторът е проверяван непрекъснато и не трябва да се създава паника на пазара.

Българските застрахователни компании настояват за спешни промени в застрахователния кодекс заради очакваната нова вълна от искове по "Гражданска отговорност", които не могат да бъдат покрити без да бъде увеличена в пъти цената на застраховката. Увеличението също не е опция за дружествата, защото очакват сериозен отлив на клиенти.

Това, което трябва да се направи, е да се уточни ясно методиката за определяне на обезщетения в отделните случаи и при отделните хора.

Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи: Сумите, които се изплащат като обезщетения, са най-високите в Европейския съюз. Например 95 000 лв е средната сума при неимуществени вреди, изплатена при застраховането при смърт на човек, докато във Великобритания тази сума е 10 000 паунда.
На 12 септември трябва да стане ясен размерът на обезщетенията от "Олимпик"

На 12 септември трябва да стане ясен размерът на обезщетенията от "Олимпик"

Засегнатите от фалита на застрахователната компания "Олимпик" трябва да изчакат 12 септември, когато кипърският съд трябва да вземе решение за процеду...

Причина за рязкото поскъпване на застраховката е решение на Върховния касационен съд, с което се разширява кръга от хора, които имат право на обезщетение. Така при загинал човек в катастрофа, право на пари имат освен близките роднини, също така и всеки, който може да докаже дълбока емоционална връзка със загиналия.

Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи: В момента повечето от застрахователите получават вълнообразно нови искове по вече случили се щети и при вече затворени съдебни дела. Ефектът е огромен, той ще удари индустрията с допълнително между 800 млн. и 1,3 млрд.

Не е ясно каква част от дружествата могат да си позволят подобно увеличение. Ето защо секторът разчита на Народното събрание за нови закони поправки. Депутатите поеха ангажимент да представят такива до 7 септември.

В съобщение до медиите, Комисията за финансов надзор днес обяви, че е възложен нов анализ на рисковете в сектора, както и че прокуратурата е започнала проверка на подалата оставка Ралица Агайн. БНТ я потърси за коментар, но не я откри.

От Финансовия надзор също така изтъкнаха, че никога не са били информирани относно рисковете свързани с фалита на "Олимпик" и че всеки зам.-председател сам отговаря за ресора си. В случая - Ралица Агайн за застрахователите, а тя е била в отпуска от 1 до 15 август.

Ралица Агайн: КФН не е допуснала пропуски, оставката ми е морален акт

Ралица Агайн: КФН не е допуснала пропуски, оставката ми е морален акт

Комисията по финансов надзор не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни. Това заяви ръководителят на „Застрахователен надзо...