НОВИНИ

КФН предлага до 400% надценка на "Гражданска отговорност" за рискови шофьори

Шофьорите с рисково поведение на пътя да плащат задължителната застраховка "Гражданска отговорност" с до 400% надценка, а спазващите стриктно правилата да ползват отстъпка с до 1/4 от сумата. Това предвижда проектонаредба на Комисията за финансов надзор за въвеждане на системата "бонус малус". Документът е публикуван на страницата на Комисията за обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:00, 06.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Ако бъде въведена новата система, всички шофьори ще бъдат поставени на равен старт - няма да получат нито увеличение, нито намаление на цената на "Гражданска отговорност". Ако през през първата година допуснат нарушения, това ще се отрази на цената на застраховката им.

Проектонаредбата съвпада с мнението на вътрешния министър Младен Маринов. Според него нарушителите на пътя трябва да плащат повече от изрядните.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Смятам, че това може би ще е справедливо, тъй като всеки човек трябва да си прави сметка - когато нарушава закона, това трябва да му се отразява по най-бързия начин.

Над 5600 тежки катастрофи са регистрирани в страната през първите 10 месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година те са с 85 по-малко,намалява и броят на загиналите и ранените.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Увеличаването на глобите, налагането на санкции, дава резултати, но не са трайни.

По-високи санкции и повече контрол искат голяма част от шофьорите , показва проучване на СБА. Над 80% от водачите признават, че нарушават Закона за движение по пътищата, но само половината са глобявани. Едва 18% твърдят, че през последния месец не са допускали никакво нарушение на пътя.

Емил Панчев, председател на СБА: Превишението на скоростта, ползването на телефон в движение, незакопчаването на предпазния колан са най-често признаваните прегрешения.

Амбицията на МВР е до 2020 г. броят на жертвите на катастрофи да намалее наполовина. За целта се планират допълнителни мерки срещу войната по пътищата, сред които затягане на контрола чрез повече камери.

Ще бъде създаден и Единен център за обработка на нарушенията, който ще намали времето от получаване на сигнала до налагането на санкция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
77-годишна баба разфасова кокаин в престъпна група с внука си
77-годишна баба разфасова кокаин в престъпна група с внука си
Томислав Дончев: Не може да се говори за криза в обществото
Томислав Дончев: Не може да се говори за криза в обществото