НОВИНИ

Хакери продават данни от профили във Фейсбук?

Хакери твърдят, че разполагат с данните от Фейсбук профилите на 120 милиона души и се опитват да ги продадат. Специалисти обаче са скептични не само за броя на профилите. Информацията се базира на мащабно разследване на Би Би Си. От Фейсбук обявиха, че са запознати с казуса, но не става дума за пореден пробив на сигурността.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:41, 02.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
хакери продават данни профили фейсбук

Всичко започва през септември, когато в в англоезичен форум за оптимизиране на търсенето се появява обява, която гласи, че се продава персонална информация на потребители на Фейсбук. Посочва се, че базата данни е от 120 милиона души, че може да се прави поръчка по държави, и че цената на един профил е 10 цента.

Обявата вече е свалена, но разследването на Би Би Си показва, че в онлайн пространството циркулират свободно данните на 257 хиляди души. Като за над 80 хиляди е достъпна дори личната кореспонденция. Повечето компрометирани профили са от Русия и Украйна, което навежда на мисълта, че става дума за дело на руски хакери. Въпреки, че в масива има информация за хора от Великобритания, САЩ и Бразилия.

От Фейсбук уточниха, че са се свързали с компанията-собственик на браузърите и с властите, и зловредните разширения вече са свалени, а данните в тях - недостъпни. Персоналните асистенти за пазаруване, приложенията, с които един или друг сайт се слага в графа "най-посещавани" дори мини-пъзелите са възможните начини, чрез които може да се събира информация за потребителите, предупреждават специалисти. Според тях няма връзка между пробивите на сигурността март и септември и този случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет
Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет
Шокиращи подробности за убийството на Джамал Хашоги
Шокиращи подробности за убийството на Джамал Хашоги