НОВИНИ

​Хакери са атакували дистанционно банкомати в няколко европейски страни

Хакери са атакували дистанционно банкомати в десетина европейски страни чрез зловреден софтуер, който кара машините да освобождават пари като при печалба на джакпот на игрален автомат. Предупреждението е на руска фирма за кибер-сигурност, като според нея са засегнати и машини в България. Най-големите производители на банкомати в света заявиха, че са наясно с проблема и работят с клиентите си за неговото неутрализиране.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:15, 23.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Обирите в Европа са осъществени от дистанционни центрове. Така са били поразени голям брой машини на принципа "удряй и бягай"- източване на големи суми за кратко време, преди реакция на банките. Досега хакерските атаки срещу банкомати бяха ограничени от необходимостта за пряк достъп до устройствата.

Свидетели сме на нов вид организирана престъпност, изтъкват специалисти, които проучват констатациите на руската компания Груп Ай Би. Според нея електронните обири в Европа са дело на една единствена група, наричана Кобалт, на името на компютърен инструмент за тестване на сигурността.

Чрез него хакерите проникват от заразени с и-мейл компютри от вътрешните мрежи на банките в сървърите, които управляват банкоматите. Руската фирма не споменава конкретни финансови институции, но посочва, че "жертвите" са в няколко бивши съветски републики, както и в Русия, България, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Великобритания и Малайзия.

През лятото дистанционно бяха източени банкомати в Тайван и Тайланд. Според властите там откраднатите наличности са били събрани от кеш-мулета, дошли от Източна Европа.

Този месец ФБР предупреди американските банки да бъдат бдителни след посегателствата в Азия, съобщава Уол Стрийт Джърнъл. Бюрото отказа да коментира набезите в Европа, засега няма становище на Европол за прогнозираните от руската компания нови обири на банкомати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Процесът срещу Герт Вилдерс, нарекъл мароканците измет, е във финална фаза
Процесът срещу Герт Вилдерс, нарекъл мароканците "измет", е във финална фаза
Депутатите ще гласуват окончателно  Закона за движение по пътищата
Депутатите ще гласуват окончателно Закона за движение по пътищата