НОВИНИ

Хакерска атака над Екуифакс е засегнала личните данни на 143 милиона души

Американската кредитна фирма Екуифакс (Equifax) обяви, че е станала жертва на тежка кибератака, която може да е засегнала 143 милиона американски клиенти, което е почти половината от населението на САЩ, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:51, 08.09.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Екуифакс е открила проблема на 29 юли и "незабавно е реагирала" като е поискала разследване от фирма за компютърна сигурност за оценка на щетите, съобщи компанията в изявление.

По ирония на съдбата Екуифакс е специализирана именно в защитата и анализа на лични и финансови данни на клиенти, които искат кредит от банка или кредитна организация в цял свят. В сайта си Екуифакс обещава да защити клиентите си от кражбата на самоличност.

"Хакерите са се възползвали от пролука в защитата на американски сайт, за да получат достъп до някои досиета между средата на май и юли. Инцидентът е засегнал потенциално около 143 милиона клиенти в САЩ", уточни Екуифакс.

Според компанията хакерите са се сдобили с имена, адреси, рождени дати, номера на социални осигуровки и в някои случаи с номера на шофьорски книжки, все данни, които могат да се използват за кражба на самоличност.

Освен това са били откраднати номерата на кредитните карти на 209 000 американски клиенти, както и поверителни документи за кредитите на 182 000 души.
В по-малка степен са засегнати и клиенти на Екуифакс в Канада и Великобритания.
Шефът на Екуифакс Ричард Смит поднесе извинения на клиентите и увери, че фирмата извършва преглед на цялата си компютърна сигурност. Компанията обеща безплатна помощ на клиентите си при кражба на самоличността им.

Екуифакс е със седалище в Атланта, щата Джорджия. Фирмата анализира данните на над 820 милиона физически и над 91 милиона юридически лица в цял свят, се казва в сайта й. Тя работи в 24 страни и в нея работят около 9900 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мексико експулсира посланика на Северна Корея заради ядрените тестове на Пхенян
Мексико експулсира посланика на Северна Корея заради ядрените тестове на Пхенян
ЕК готви мерки за повишаване на киберсигурността
ЕК готви мерки за повишаване на киберсигурността