НОВИНИ

Хакерски атаки в Испания, Великобритания и редица други държави

Днес имаше хакерски атаки в Испания, Великобритания и редица други държави. От Лондон съобщиха, че става дума за международна атака в десетки страни, включително Австралия, Белгия, Франция, Германия и Русия.

хакерски атаки испания великобритания редица държави
bnt avatar logo
от БНТ
23:13, 12.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

В Испания са засегнати компании, сред които най-големият телеком "Телефоника", енергийната компания и компанията за доставка на природен газ "Газ натурал". Болници в Лондон и разни части на Англия съобщиха за проблеми в компютърните си системи и призоваха пациентите да отиват там само при спешни случаи. От кибер отдела на Националната здравна служба увериха, че търсят решение. Става дума за атаки, при които се криптират данни на компютрите и се иска откуп. Това изглежда тревожно - около месец преди извънредните парламентарни избори във Великобритания. Но такива атаки стават доста често, коментира бивш служител на МИ6.

Найджъл Инкстър, бивш разузнавач от МИ6: "Престъпници проникват в мрежи, криптират данните и искат плащане на откуп, да кажем в биткойни, които не могат да се проследят, за да декриптират данните. Хората плащат. Не знаем колко са тези атаки и съответно не знаем колко души са платили откупа, без да съобщят. Но кибер отделът на Националната здравна служба бързо се зае с това."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба показва артефакти открити през 2016 година в София
Изложба показва артефакти открити през 2016 година в София
Касационният съд на Италия потвърди присъдата на капитана на Коста Конкордия
Касационният съд на Италия потвърди присъдата на капитана на "Коста Конкордия"