Хакерският пробив в системата на НАП е станала през една от електронните услуги, които агенцията предлага. До този извод са стигнали разследващите, стана ясно на пресконференция на НАП.

Иво Никодимов следи случая.

Известен е точният хакерски метод, чрез който е извършено проникването в системата на НАП. Разследващите съобщават, че атаката е направена извън територията на страната, като точното географско местоположение на хакерите е ясно, но за сега тази информация няма да бъде обявена. В момента се правят няколко важни одита на системата.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Към момента тази възможност, тази уязвимост, е отстранена. И възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени. Направени са три стъпки. Първата е един цялостен одит на НАП, второ - цялостен одит на Системата за информационна сигурност, чиято функция и роля е да гарантира неприкосновеност на данните, трето - разследването на конкретния инцидент и на престъпното деяние с помощта на правоохранителните органи, за да се изясни кой стои зад него, кой го е поръчал, какви са неговите цели и по каква механика е било извършено.

Услугата на НАП е временно недостъпна, за да се ограничи възможността за нов пробив, тъй като тя е свързана системно с други сървъри, в които се съхранява много друга информация за НАП.

Ще се поиска помощ и от европейски експерти за подобряване на сигурността на НАП.

Горанов: Около 3% от базата данни на НАП е засегната от хакерската атака

Горанов: Около 3% от базата данни на НАП е засегната от хакерската атака

Около 3% от информационните масиви на НАП са поразени от хакерската атака. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет. За...