НОВИНИ

Хакнаха пощата на Движение “България на гражданите” (ОБЗОР)

Фалшив имейл съобщава, че партията на Миглена Кунева оттегля подкрепата си от правителството.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 10.12.2015
Чете се за: 03:31 мин.
У нас
Хакерска атака нажежи днес и без това изострените политически взаимоотношения вдясно.

Фалшив имейл, разпространен от името на Движение България на гражданите, беше разпространен от медиите. В него се твърдеше, че партията на Миглена Кунева оттегля подкрепата си от правителството.

Това се случва ден след вчерашната оставка на правосъдния министър Христо Иванов, след като негово предложение за промяна в Конституцията беше бламирано в пленарната зала, а лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че оттегля доверието си в управлението.

Електронни медии получиха писмо, което изглеждаше да е изпратено от ДБГ. След проверка се оказа, че съобщението е фалшиво. В него се казва, че ДГБ оттегля подкрепата си за правителството, че ще поиска от министрите и заместник-министрите, както и други представители на изпълнителната власт да напуснат постовете си заради “опитите да бъде саботирани реформите в България и заменен с фасадни такива”. В текста се казва също, че Меглена Кунева нито Даниел Вълчев ще заемат постове във формата на настоящето правителство.

От Движение “България на гражданите” веднага опровергаха тази информация. Казаха, че нямат такива решения. Те се събраха в централата на партията. Стана ясно, че ДАНС вече работи по случая. От ДГБ смятат, че става дума за опит да се дестабилизира държавата.

- Как приемате тази провокация, която се случи?

Меглена Кунева – председател на ДБГ: Ще ви обяснят моите колеги.

Настимир Ананиев – депутат от ДБГ: Мейлът и сайтът на ДБГ е бил хакнат, уведомили сме ДАНС и организациите, които отговарят за следенето на тази дейност, надяваме се за много бързи действия, за мен това е чиста провокация и опит за дестабилизация на държавата. Също е много интересен въпросът кой има интерес и е тревожен самият факт.

- Кой според вас стои зад това?

Настимир Ананиев – депутат от ДБГ: Не знам, но това е най-важният въпрос, даже преди малко ни съобщиха, че борсовият индекс на българските ценни книжа е паднал заради това нещо.

- Все пак ДБГ остава във властта към днешна дата?

Настимир Ананиев – депутат от ДБГ: Трябва да се съберем и ще обсъдим текущите събития.

- Смятате ли, че целта е ДБГ да излезе от властта?

Димитър Танев – депутат от ДБГ:Това е план за дестабилизация на държавата и трябва да бъдат взети мерки.

Слухове и тайни сбирки в средите на реформаторите съпътстваха деня след оставката на правосъдния министър.

Гроздан Караджов, който обяви, че минава в опозиция, продължава да твърди, че ще го последват още депутати.

Гроздан Караджов: Разговарял съм с тези хора, за да ви кажа, че за 13 души съм сигурен, значи съм разговарял с тях и всички те са заявили ясно и по онова време, че при оставка и неприемане на реформата в онзи вид, в който беше постигнат през юли като консенсус, ще последва същото поведение като моето от вчера.

Към момента никой друг от реформаторите освен Радан Кънев и Гроздан Караджов не е заявил категорично, че ще мине в опозиция. Но някои признават, че са мислили.

Иван Иванов – зам.-председател на НС, РБ: Възможно е други депутати да заявят. От гледан точка на министрите смятам, че в тази по-трудна ситуация всеки един министър на Реформаторския блок трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти. Ние сме в управлението действително, за да можем, че можем да правим реформи, а не да имитираме реформи.

Димитър Делчев – секретар на ПГ “Реформаторски блок”: Аз смятам, че като взимаме решение да го взимаме единно – ако ще минаваме в опозиция да е заедно, ако ще оставаме в управлението, да е заедно. Така солови акции според мен не допринасят.

-Все пак вие мислили ли сте да ли да минете в опозиция?

Мартин Димитров – депутат от ПГ “Реформаторски блок”: Аз от доста време се чувствам в опозиция, защото нито разполагам с някаква власт, нито съм бил министър, знаете, че с колегите от гражданската квота сме коректив на това управление в парламента.

Румен Христов: Емоционалните решения не са най-доброто нещо. десницата е правила няколко пъти така знакови харакирита от което не е спечелила.

Официално нито реформаторите, нито ГЕРБ споменават имена за евентуален наследник на Христо Иванов на министерския пост.

Цвета Караянчева – зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: И Реформаторите, и ние ще излъчим кандидатура за правосъден министър и ще оставим на министър-председателя да направи своя избор, за да може по негова преценка да се случат нещата.

- РБ ще остане ли единен?

Цвета Караянчева – зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Коалиционното управление е стабилно сега, нямаме проблеми с тази оставка.

От ГЕРБ посочиха, че споразумението за коалиционното управление с реформаторите е подписано от петима лидери и не е проблем отказването на само един от тях.

Просветният министър Тодор Танев заяви днес, че няма намерение да подава оставка.

Той уточни, че оставката му може да поиска само премиерът Борисов, но не и Реформаторския блок. Танев отново напомни колко работа е свършило министерството през изминалата година. Министърът присъства на раздаването на годишните награди на програма Еразъм плюс.

На въпрос дали след подадената оставка на министър Христо Иванов, следващата ще е неговата, министър Танев отговори така:

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: На този етап този въпрос не седи. Реформаторите или премиера Борисов могат да поискат евентулно вашата оставка? Въпросът е много лесен - единственият, който може да поиска моята оствка това е премиерът, който ме е назначил.

Имали ли сте такива разговори?

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Не, не сме.

Колкото до Реформаторския блок, стана ясно, че в последите дни оттам не са разговаряли с министъра.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Не ми е ясно кой е ръководителя на Блока и това не ми е ясно от дълго време насам.

Танев коментира още, че не вижда разцепление в Блока, според него по-скоро там ще има прегрупиране. Коментира още, че реформаторите в момента действат като предизборна коалиция, а не като единен субект. Проф.Танев допълни още, че министерството през последната година е подготвило 5 законопроекта, 6 пилотни колежа, подготвя и стандартите към Закона за училищното образование.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Ако някой ми поиска оставката трябва да има съответните мотиви кое е онова, което не съм направил, всичко друго би било политическо както се казва.

Министърът каза още, че ще подпише дълго чаканото учебно съдържание за първи и пети клас най- вероятно на 17 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Словакия на посещение у нас
Президентът на Словакия на посещение у нас
Нов посланик на САЩ в България
Нов посланик на САЩ в България