НОВИНИ

Лукс очаква лидерите от Г-20 в Хамбург

Драконовски мерки за сигурност, бляскави хотели, демонстрации. Така Хамбург посреща лидерите от Г-20, които се събират в германския пристанищен град на 7 и 8 юли. Гостоприемството включва и безплатен градски транспорт за високите гости. За някои форумът е търсене на решение на световните проблеми, за други - заговор на капиталисти за повече доминация на планетата.

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 03.07.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

10 000 демонстранти, 21 000 полицаи. Домакинята Меркел избра родния си Хамбург, отчасти за да покаже на света, че масови протести са допустими при здрава демокрация. Хеликоптери в небето, проверки на самоличността и блокирани пътни артерии са само част от мерките за сигурност.

В крепости са превърнати конгресният център "Хамбург месе" и чисто новата концертна зала "Елбфилхармони", където световните лидери са на концерт в петък. Канцлерът Меркел ще отседне в хотел "Атлантик" - един от многото, предвидени за високите гости. Малкият и среден бизнес обаче затваря със загуби заради мерките за сигурност и риска от размирици. Домакините вече уточниха признаваните застрахователни претенции във връзка с форума.

Градът, известен с огромното си пристанище, нощни клубове, средновековно наследство и дебютната история на Бийтълс, ще бъде и домакин на първата лична среща на живо Путин-Тръмп. Тръмп отсяда в градската резиденция за гости, руският му колега Путин - в хотел "Парк Хаят". Там ще бъде и канадският премиер Джъстин Трюдо. Тръмп ще бъде пазен от 11 тайни агенти, но бразилският президент Мишел Темер, например, получи разрешение за 13 гарда, преди да анулира участието си.

;

Без обичайната си охрана ще бъде турският президент Ердоган, който отсяда в хотел "Софител". Германските домакини не допуснаха гардовете му, които атакуваха физически демонстранти в САЩ.

Пример за "скромност" традиционно е саудитската делегация, въпреки че крал Салман отмени участието си. Тя е ангажирала целия хотел Четири сезона, затова Тръмп опитал, но не се сдобил с резервация там. За монарха трябваше да пристигне трон и златен ескалатор, по който да слезе от самолета. Наети са всички 400 стаи, от които ще бъдат използвани едва 160. Посолството на Рияд отрече, че транспортира камили за прясно камилско мляко.

Домакините обещават да наблегнат в менюто на местни ястия, но северна Германия не е известна с кухнята си, която включва специалитети като пушена змиорка и круши, боб и бекон. Световните лидери, които решат да хапнат навън ще имат безплатен достъп до градския транспорт на Хамбург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведенията в Слънчев бряг масово надхвърлят допустимия шум
Заведенията в Слънчев бряг масово надхвърлят допустимия шум
Мъж нападна лекар от „Шейново“
Мъж нападна лекар от „Шейново“