НОВИНИ

Хамбург след срещата на върха на Г-20

За трета поредна нощ в Хамбург избухнаха ожесточени сблъсъци между протестиращи и полицаи, независимо, че срещата на върха на Г-20 приключи още вчера. Външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви, че безредиците са накърнили имиджа на страната. Той призова за сътрудничество на европейските държави в издирването на виновниците за погромите в Хамбург.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:32, 09.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Според съобщения в германските медии, още по време на подготовката, от синдиката на полицията са предупредели, че мястото не е подходящо. Вътрешният министър обаче бил категоричен, че не демонстрантите трябва да диктуват правилата.

Канцлерът Меркел защити решението си форума да се проведе в гъсто населения Хамбург. Тя остро осъди насилието и обеща пострадалите бързо да получат компенсации.

Германският президент днес огледа щетите и се срещна с полицаи.

Франк - Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Това, което видях беше шокиращо. Някои протестиращи нападаха полицаите с изключителна жестокост.

По време на протестите са били ранени около 500 полицаи, около 200 демонстранти са били арестувани, а над 230 са били временно задържани.

Световните лидери изразиха задоволство от постигнатото на срещата. Независимо, че Съединените щати бяха изолирани в позицията за климата, американският президент определи резултатите от форума като "чудесен успех". Дъщеря му Иванка, обаче, беше подложена на критика, заради решението да замести баща си на едно от работните заседания с останалите лидери."Смесването на политиката със семейството прилича на непокизъм", коментира германският външен министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на хората в пазарджишкото село Варвара
Протест на хората в пазарджишкото село Варвара
Външните министерства на България и Македония проведоха двудневни консултации
Външните министерства на България и Македония проведоха двудневни консултации