В Подгорица се провеждат Дни на медиите между ЕС и Западните Балкани, финансирани от Европейската комисия и Комисариата по разширяването.

© БГНЕС

По време на откриването беше излъчено видеообръщение от комисаря по разширяването Йоханес Хан, в което той подчертава, че свободата на медиите и медийната среда в държавите от Западните Балкани са от изключително значение за развитието на евроинтеграционните процеси в тези страни.

От страна на домакините изявление направи министърът на културата Александър Богданович, който призова да не се оставят без последствие нападения срещу журналисти. Той пое ангажимент Черна гора да продължи да работи за развитието на медиите, както и за създаване на законодателна среда, която да подкрепя такова развитие.

В програмата за днешния ден е предвиден специален панел – дискусия между министри от региона и журналисти.

Министърът на информационното общество и администрацията на Македония Дамян Манчевски нарече журналистите „новите борци за свобода и защитен механизъм” и заяви, че политиците трябва да осигурят необходимите условия те да продължат с тази борба. Той отдели специално внимание на реформите в областта на медиите в Македония, приемането на нов закон за аудиовизуални услуги, предизвикателствата в борбата срещу дезинформацията, както и концепцията за саморегулиране на медиите.

Македонското правителство изцяло е премахнало финансирането и рекламирането на медиите, за да не може да влияе върху тяхната работа, съобщи МИА.

В конференцията в Подгорица участват стотици журналисти от Западните Балкани, както и такива от Брюксел, които наблюдават обстановката в региона. На нея присъства и генералният директор на Генерална дирекция разширяване на ЕС Кристиян Даниелсон