НОВИНИ

Харалан Александров и Росен Карадимов за българската политиката на 10 ноември

"Изумителното е, че след тези 28 години България продължава да има характеристиките на модерно общество. Има ясна представа за загубите и търси себе си, включително в реториката на държавния глава т.е ние сме загубили много, но не толкова, че да нямаме бъдеще. Това каза в "Панорама" доц-д-р Харалан Александров, социален антрополог.

bnt avatar logo
от БНТ
22:07, 10.11.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Росен Карадимов, Институт за нов икономически напредък: Уникалното нещо, което се случи на 10 ноември от 1989-1991, противно на теориите за конспирациите, беше, че България за първи път в новата си историята имаше шанс да прави политиката си тук.

Ето и мнението им за политическите сблъсъци между двамата лидери на страната.

Доц-д-р Харалан Александров, социален антрополог : Двамата лидери не дават вид да се разбират, но със сигурност ще останат в диалог. Тази борба е структуроопределяща за политиката в момента. Очаквам нови рундове. Ако се съди по рейтинга, схватката върви за момента в полза на президента, но, ако се съди по общата политическа ситуация, е в полза на премиера.
Росен Карадимов, Институт за нов икономически напредък: Ситуацията на българската политическа сцена е интересна. Имаше нужда от такъв сблъсък. Предимството на президента са 2,3 млн. гласа и изключително висок морален рейтинг на институцията, а на премиера - в оперативните функции, които Министерски съвет има. На тази плоскост ще се реши мача, но средствата не са едно и същи. От една страна ще стои морала, а от другата политика. Българинът ще трябва да избере кое от двете цени повече.

Александров отличи, че в момента все по-важен става разказът за индентичността. Според него тепърва предстоят теми колко европейсци сме, колко сме обърнати към миналото и бъдещето.

Доц-д-р Харалан Александров, социален антрополог : Има ужасно усещане, че голямата несправедливост се случва по време на приватизацията. Голямата дилема,която стои въпросът е каква е цената на нашето забогатяване. Добре би било левите политически сили да се посветят на тази тема. За първи път има ясно заявена потребност от служителите за преразпределяне на богатсвото. Тази тема ще доминира в обществения дебат.

Според Карадимов в последно време започва да се повдига темата за визията. По думите му проблемът е, че държавата продължава да бъде ограбвана по различни пътища. По думите му, ако не бъде погледнато в неговата цялост, този въпрос няма да бъде решен.

Харалан Александров определи новият здравен министър Кирил Ананиев като технократ и финансист, а Карадимов каза, че е отличен бюджетар,. но не смята, че начело трябва да бъде не технократ, а политик с много ясен политически консенсус за реформа.

И двамата отличиха като забележително интервюто на президента Румен Радев в "Панорама" и се обединиха, че хората трябва да изберат дали да са участници, или зрители в информирания процес или в политическия спектакъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мери Хокадей, BBC: Предпочитаме да сме точни и бавни, а не бързи и да сгрешим
Мери Хокадей, BBC: Предпочитаме да сме точни и бавни, а не бързи и да сгрешим
Външно министерство осъди оскверняването на паметника на Альоша в Пловдив
Външно министерство осъди оскверняването на паметника на Альоша в Пловдив