НОВИНИ

Салма Хайек: Харви Уайнстийн ме заплаши с убийство

Продуцентът Харви Уайнстийн е заплашвал актрисата Салма Хайек с убийство.Това заяви самата тя в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

bnt avatar logo
от БТА
15:33, 14.12.2017
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Уайнстийн е отправил заплахите към Хайек, след като се е възпротивила на сексуални посегателства от негова страна. Всичко това се е случило по време на снимките на филма "Фрида", който впоследствие спечели 2 награди Оскар.

Салма Хайек нарича Уайнстийн "чудовище".

"Години наред той беше моето чудовище", пише в публикацията си във в. "Ню Йорк таймс" родената в Мексико актриса, разказвайки за нежеланите сексуални аванси и заплахи на Уайнстийн.

Хайек е сред десетките жени, обвинили продуцента в сексуален тормоз или посегателство. В публикацията си актрисата признава, че се е решила да проговори, след като и други потърпевши са сторили същото.

Разказът на 51-годишната Салма Хайек е фокусиран върху събития от времето, когато се снима филмът "Фрида" (2002), в който тя изпълнява ролята на мексиканската художничка Фрида Кало.

Актрисата споделя, че тогава е имала удоволствие за пореден път да работи с "Мирамакс" - по това време собственост на Уайнстийн, защото компанията е била "синоним за качество, професионализъм и експериментаторство във филмите". През 90-те години на миналия век Салма Хайек често се снима в продукции на "Мирамакс" и не крие, че дължи старта на кариерата си на продуцента.

Сътрудничеството обаче я поставя в положение, в което й се налага да отблъсква сексуалните щения на Харви Уайнстийн, както и да се сблъсква със заплахите му.

"Той се появяваше на вратата ми по всяко време на денонощието, на всяко следващо място, във всеки следващ хотел", пише тя.

Като един пример актрисата дава отказа си да получи орален секс от продуцента. "С всяко "не" се проявяваше макиавелианският гняв на Харви. Едва ли имаше дума, която той да мрази повече", разказва Хайек.

Актрисата разкрива, че Уайнстийн я е заплашвал да спре продукцията на "Фрида". На особен натиск актрисата се е почувствала подложена, когато Уайнстийн е поискал тя да се снима в гола сцена с друга жена. За да завърши "Фрида" - филм, на който гледа като на плод на усилния си труд и любов (Хайек е и съпродуцент), тя приема да заснеме сцената.
Съгласието й води до нервен срив. За въпросната сцена - първата и последна подобна в кариерата й, Салма Хайек пише:

"Не ме измъчваше толкова, че трябва да бъда гола с друга жена, а това, че се случва по желание на Харви Уайнстийн".

В публикацията си актрисата споделя също, че така и не се е осмелила да покаже на продуцента какъв ужас изпитва от него.

"Докато не постигнем равенство между мъжете и жените във всеки аспект от нашата индустрия, тя ще продължи да бъде благодатно място за хищници", пише Салма Хайек.
В отговор на публикацията на актрисата Холи Беърд, говорителката на Харви Уайнстийн, е направила изявление, в което се посочва:

"Г-н Уайнстийн смята Салма Хайек за първокласна актриса и я е канил да участва в няколко филма. Той не крие, че е бил много горд с нея, когато е получила номинация за "Оскар" за изпълнението й във "Фрида" и е продължил да я подкрепя професионално. Интерес към ролята тогава проявява и Дженифър Лопес, която по това време е по-голяма звезда, но г-н Уайнстийн засвидетелства подкрепата си за Салма".

Според изявлението продуцентът освен това няма спомен да е притискал Хайек да участва в нежелана сцена, нито е присъствал на заснемането й.

"Сексуалните обвинения, отправени от Салма, са неточни. И други свидетели на събитията имат различен спомен за тях", се казва още в изявлението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последна среща на върха на Европейския съюз за 2017г.
Последна среща на върха на Европейския съюз за 2017г.
10 хиляди лева събра иницативата Дарителски кръг за Варна
10 хиляди лева събра иницативата "Дарителски кръг за Варна"