НОВИНИ

Хашим Тачи: Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо

Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо, но корекция на границите и присъединяване на Прешевската долина към Косово е осъществимо. Това каза косовският президент Хашим Тачи. Според него, ако Прищина и Белград се споразумеят за Прешевската долина, нито ЕС, САЩ или който и да било, могат да им се противопоставят.

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 02.08.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

По думите му, Косово и Сърбия имат 400 км сухопътна граница, която трябва да бъде маркирана така, че да удовлетворява и двете страни. С договарянето на демаркационната линия ще бъде завършен и процесът на сформиране на държавата, каза още Тачи.

Хашим Тачи, президент на Косово: Това е причината да обсъждаме демаркационните линии, корекцията на границите, но в рамките на граничното споразумение, при никакви обстоятелства и на никаква цена, не може да се мисли за заявеното от Сърбия искане за разделяне на Косово. Междувременно, осъществимо и приемливо за нас е вече институционализираното искане на представители на Прешевската долина за присъединяването й към Косово.

Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Регулирането на отношенията Прищина-Белград е ключово за европейската перспектива на двете страни.

Опозицията в Косово веднага обвини Тачи, че говори за подялба, но с други думи, и не е далеч от инициативата за "размяна на територии". Тема, коментирана от политическите елити и двете страни, но официално необсъждана.

Опозицията в Сърбия, както и влиятелната сръбска ортодоксална църква, също се изказаха против "разделянето на Косово". Белград все още приема Косово, признато от повече от 110 държави по света, за своя територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частичното бедствено положение в Смолянско остава заради свлачищата
Частичното бедствено положение в Смолянско остава заради свлачищата
Версиите за Митьо Очите - лечение в чужбина, бягство или контролирано пътуване
Версиите за Митьо Очите - лечение в чужбина, бягство или контролирано пътуване