Саудитската прокуратура поиска смъртни присъди за петима от общо 11 заподозрени за убийството на журналиста Джамал Хашоги през октомври в консулството на Рияд в Истанбул. Престолонаследникът Мохамед бин Салман не е замесен, заключи обвинението. Турция оцени обясненията като незадоволителни. Саудитската страна е против международно разследване и политизиране на случая.

Джамал Хашоги е бил убит след като „преговорите“ за завръщането му в кралството от самоналожено изгнание в Съединените щати са се провалили. Фаталната заповед дошла от ръководителя на екипа, който осъзнал, че не може да изпълни задачата си. Отрядът е бил изпратен от заместник-шефа на саудитското разузнаване генерал Ахмед ал Асири, но престолонаследникът не е знаел за операцията, обяви прокуратурата.

Шаалан ал Шаалан - прокурор: Престъплението е извършено след схватка, чрез прилагане на смъртоносна инжекция. Тялото е било разчленено от извършителите и изнесено от сградата.
Турция е предоставила записи за убийството на Хашоги на Саудитска Арабия

Турция е предоставила записи за убийството на Хашоги на Саудитска Арабия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е предоставила записи, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на Саудит...

Тленните останки са били предадени на "местен сътрудник" и още се издирват. Турция подчерта предумишления характер на убийството и призова за разкриване на поръчителите.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Предварително са изпратени хора и съответно оборудване. Планирано е този човек да бъде убит и разчленен.

Президентът Ердоган заяви, че заповедта е дошла от най-високо място, но едва ли от самия крал Салман. Случаят предизвика глобално възмущение, изправи Рияд пред риск от санкции и хвърли сянка върху личността на влиятелния престолонаследник принц Мохамед.