НОВИНИ

Хасково на воден режим от днес

От днес по-голямата част от Хасково е на 12-часов воден режим, след като част от помпените станции бяха спрени заради установени високи нива на уран, а запасите на града вече са драстично намалели. Водата ще бъде спирана за 12 часа в по един район всеки ден, а през почивните дни вода ще има в целия град. Водата няма да бъде спирана в болницата, както и в централната градска част и в южните райони.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
17:27, 05.06.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Първи безводието усетиха живеещите в североизточната част на Хасково. Засегнати от режима са и няколко детски градини и училища. В района попаднаха Домът за стари хора и Центърът за хора със сетивни увреждания в парк "Кенана".

Росица Пасева, директор Център за хора със сетивни увреждания: Имаме една стара водоноска, която е тук, дезинфекцираха я, напълниха я и вече е на място. Всички бидони, посуда, шишета, всичко е напълнено.

От ВиК разполагат със 7 водоноски, а част от тях ще бъдат разположени в кварталите останали без вода.

Денка Тонева: Не е много нормално, защото нашата вода тука в Хасково е най-скъпа в цяла България. На всичкото отгоре да имаме и уран, да имаме и притеснения.

Пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че се полагат големи усилия, за да бъде намерено решение на проблема възможно най-скоро.

д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор: Има различни варианти. Едното е изчистване на на самите земни тела, другото е пробиване на нови кладенци, на места, които са с по-добри показатели. И третото, което на места ще се наложи е докарване на вода от доста далечни добри водоизточници.

Днес се очаква община Хасково да обяви обществена поръчка с пряко договаряне за изграждането на осем кладенци. Средствата, които ще бъдат необходими, са в размер на 800 000 лв. Те ще бъдат осигурени от отпуснатите по-рано от правителството 2 млн. лв. Очаква се кладенците да бъдат готови до няколко месеца.

Евгени Консулов, зам.-кмет на Община Хасково: Но това не е магическото бързо решение, което ще реши проблема с водата. Това е решение в дългосрочен план.

Междувременно на 9 юни се очакват резултатите за нивата на урана и алфа активността в спрените две помпени станции. Ако те са добри, водата от тях ще бъде пусната отново. До тогава обаче Хасково ще бъде на воден режим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци от Сандански трудно намират работници
Земеделци от Сандански трудно намират работници
Миньорите от Оброчище прекратиха стачката
Миньорите от "Оброчище" прекратиха стачката