НОВИНИ

Хасковският съд реши: Издирваният за тероризъм Захри ще бъде екстрадиран

35-годишният мароканец Науфал Захри, издирван от родината си по обвинения в тероризъм, ще бъде екстрадиран, реши Хасковският окръжен съд.

bnt avatar logo
от Диана Николова
15:54, 05.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според получените от Мароко документи Науфал Захри е бил член на терористичната групировка "Ислямска държава". Там той е набирал средства, провеждал обучения и дори носил колан с експлозиви.

Николай Гугушев - прокурор:Това е сериозно обвинение, наказуемо с лишаване от свобода с висок размер, предвидено е в българския наказателен кодекс в глава първа.

Пред съда Захри заяви, че се страхува да бъде съден в държавата си и въпреки това е съгласен да бъде предаден на властите в Мароко. Там го очаква затвор до 20 години.

Николай Гугушев - прокурор: Лицето Захри самo даде съгласие да бъде екстрадиранo, при това положение процедурата е облекчена, решението е окончателно и ще бъде предаден на мароканските власти в най-скоро време.

Науфал Захри призна, че е бил в Сирия, където е работил за "Ислямска държава", но отрече да е терорист.

Науфал Захри: Не съм носил колани с взривове. Понеже бях там с жена ми и с децата ми, нямах друг изход освен да вадя пари и да си храня семейството и затова тръгнах с тях. Аз там бях като домакин, пишех имена, сметки за храна примерно, това ми беше работата.

Днешното решение на съда ще бъде изпратено на върховната касационна прокуратура и министерството на правосъдието, за да започне процедурата за екстрадиране.

Николай Гугушев - прокурор: Мисля, че този изход от делото отговаря на интересите на всички страни.

Науфал Захри беше заловен с група нелегални мигранти на турската граница в началото на годината. Той е представил фалшив паспорт, но службите установили истинската му самоличност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавров: Отдавна не бяхме виждали толкова неприкрита гавра с международното право
Лавров: Отдавна не бяхме виждали толкова неприкрита гавра с международното право
​СДВР и Пътна полиция са в пълна мобилизация за залавянето на двамата бегълци
​СДВР и "Пътна полиция" са в пълна мобилизация за залавянето на двамата бегълци