НОВИНИ

Хавана: Обама да не очаква отстъпки

Барак Обама ще бъде добре дошъл в Куба на 21 и 22 март, но не трябва да се надява на политически отстъпки от страна на Хавана, заявиха кубинските власти.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:51, 09.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
хавана обама очаква отстъпки


Обама ще бъде първият американски президент , който ще стъпи на кубинска територия след Калвин Кулидж през 1928 година.Обама ще бъде "добре дошъл за правителството на Куба и нейния народ", писа официалният вестник на Централния комитет на кубинската комунистическа партия "Гранма".Името произлиза от името на яхтата, с която Фидел Кастро още 81 бунтовници достигат бреговете на Куба през 1956 година и започват кубинската революция.

" Никой обаче не може да каже , че ние трябва да се откажем от който и да е наш принцип, да отстъпим и сантиметър земя " пише още " Гранма".

Във вразка с президентската визита, Хавана " припомня пълното си разположение да поддържа диалог, основан на уважението с правителството на Съединените щати и да развива отношения на цивилизовано съжителство". Но " съжителство не означава да отстъпим от идеите, в които вярваме и които ни водеха досега", настоява вестникът.

След половинвековно напрежение, наследено от Студената война, Барак Обама и кубинският президент Раул Кастро обявиха волята си да започнат сближаване. Изавленията бяха направени на 17 декември 2014 година.

Обама обави , че в Куба ще се срещне с представители на поставената извън закона опозиция и ,че ще засегне с кубинските си домакини чувствителния въпрос за човешките права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна най-голямо зелено изложение в България
Започна най-голямо зелено изложение в България
Ураганен вятър отнесе покривите на над 30 къщи в димитровградски квартал
Ураганен вятър отнесе покривите на над 30 къщи в димитровградски квартал