НОВИНИ

ХДС избира наследник на Меркел

Ангела Меркел днес напуска лидерския пост на консервативния Християндемократически съюз на Германия. На конгрес в Хамбург партията избира кой да я наследи между трима кандидати. Приемникът на Меркел е и вероятен бъдещ канцлер на Германия, след като тя се оттегли през 2021 г. Събитията на конгреса и значението му за цяла Европа от Хамбург следи кореспондентът ни Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:50, 07.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Ангела Меркел за последен път като председател на ХДС застана в залата, изправи се пред 1001 делегати от цялата страна и откри партийния конгрес, който тя определи като много специален и особен. Тя призова своята партия, след избора, който предстои да бъде направен, да бъде обединена и сплотена.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Партията никога не е само един човек. Тя зависи от всички членове заедно, ръка за ръка. Съвсем неотдавна ние се убедихме колко сила и импулс можем да придобием заедно, когато сме изправени пред предизвикателства.

Очаква се своеобразен дуел на предстоящия избор между двама фаворити на партийния актив - Фридрих Мерц, бившият председател на ПГ на ХДС в Бундестага, човек, който преди 9 години влиза в политиката и прави милиони като бизнес адвокат, сега се връща отново с желание да поеме партията и да я отмести от курса, който досега тя провеждаше, а именно да я придърпа по в център-дясно. Другият фаворит за поста е Анегрет Крамп-Каренбауер, досегашен генерален секретар на партията, човек посочен за този пост от самата Ангела Меркел.

;

Анегрет Крамп-Каренбауер провежда по-консервативен от Меркел курс и се очаква да запази линията, зададена от сегашния лидер на ХДС през годините.

Канцлерът оставя партията си и Германия в много добро състояние - една модернизирана партия, която обхваща абсолютно всички слоеве на германското общество. Сега се намира на кръстопът - дали да поеме по на дясно, по-консервативно начало, или да продължи по досега утвърдения път.

Независимо от изхода е ясно едно - че каквото и да стане, то не касае само вътрешнопартийния живот на тази партия, то касае цяла Германия и Европа, защото от избора, който предстои да бъде направен, ще се измести и политическият център на тежестта на нашия континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският президент Щайнмайер е на посещение в Китай
Германският президент Щайнмайер е на посещение в Китай
Учител по латински език от Пловдив с благородна мисия в „Стани богат
Учител по латински език от Пловдив с благородна мисия в „Стани богат"