НОВИНИ

Хеби - градът, който се справя с наводненията

В далечен Китай имат иновативно решение за справяне с наводненията. Вижте какво представлява градът-гъба и как действа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:02, 10.12.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Провинцията е Хънан, градът Хеби, известен още като град-гъба. Както личи и от името, той буквално може да попива. Проливните дъждове не са рядкост в района и за да се справи с локалните наводнения, местната власт подхожда иновативно. През 2015 година започва изграждането на град-модел, в който всички настилки са от специален - порест асфалт, който може да попива водата.

Сън Хъсияхуа, заместник-директор в Дирекция "Озеленяване": Тази повърхност пропуска водата. Материалът е порест асфалт. Да си направим експеримент - ефективно поема водата при лек, умерен и силен дъжд. Дори когато вали по него се ходи спокойно.
;

Новата настилка не само абсорбира течността, но и я съхранява - в подземни контейнери. И в случай на нужда тя може да се използва. А за да е с добро качество, на входовете на Хеби са изградени специални зелени пояси, които способстват за пречистването на водата.

Освен ефективен, градът-гъба се оказва и приятен за живеене.

Би Джинг: Преди, когато валеше, имаше много локви. Сега е по-добре. А и зелените пояси на южния и северния вход на квартала са много приятни, пречистват и дъждовната вода.

Китай продължава да търси варианти за ефективна и иновативна урбанизация, но вече залага не толкова на количеството, колко на качеството на проектите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачка блокира железопътния транспорт в Германия
Стачка блокира железопътния транспорт в Германия
Кралете на фламенкото Джипси Кингс пред БНТ
Кралете на фламенкото "Джипси Кингс" пред БНТ