В далечен Китай имат иновативно решение за справяне с наводненията. Вижте какво представлява градът-гъба и как действа.

Провинцията е Хънан, градът Хеби, известен още като град-гъба. Както личи и от името, той буквално може да попива. Проливните дъждове не са рядкост в района и за да се справи с локалните наводнения, местната власт подхожда иновативно. През 2015 година започва изграждането на град-модел, в който всички настилки са от специален - порест асфалт, който може да попива водата.

Сън Хъсияхуа, заместник-директор в Дирекция "Озеленяване": Тази повърхност пропуска водата. Материалът е порест асфалт. Да си направим експеримент - ефективно поема водата при лек, умерен и силен дъжд. Дори когато вали по него се ходи спокойно.

Новата настилка не само абсорбира течността, но и я съхранява - в подземни контейнери. И в случай на нужда тя може да се използва. А за да е с добро качество, на входовете на Хеби са изградени специални зелени пояси, които способстват за пречистването на водата.

Освен ефективен, градът-гъба се оказва и приятен за живеене.

Би Джинг: Преди, когато валеше, имаше много локви. Сега е по-добре. А и зелените пояси на южния и северния вход на квартала са много приятни, пречистват и дъждовната вода.

Китай продължава да търси варианти за ефективна и иновативна урбанизация, но вече залага не толкова на количеството, колко на качеството на проектите.