Военнотранспортен хеликоптер Ми-17 с борден номер 417 се разби при неясни причини край авиобаза Крумово около 20:30 ч. тази вечер. На борда са се намирали трима души, като командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали, съобщиха официално от Министерството на отбраната. Бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание. Военноокръжната прокуратура в Пловдив започна разследване.

В стабилно състояние е бордният инженер от падналия Ми-17 край Крумово

В стабилно състояние е бордният инженер от падналия Ми-17 край Крумово

Специално за „По света и у нас“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в стабилно състояние е третият член на екипажа на падналия тази...

Хеликоптерът е участвал в стандартно учение по аварийно-спасителни дейности, внезапно се е наклонил и е паднала от височина около 50 метра.

Веднага са били предприети незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета, уточняват от МО. По случая се води разследване.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пътува към мястото на инцидента.

Гражданското летище работи нормално, като успешно се приземиха редовните полети от Лондон и Бергамо.

Пътници от самолета от лондонското летище Станстед обясниха, че полетът е бил забавен.

очевидец: Видяхме хеликоптер и падна, за жалост. Както стоеше, завъртя се и падна. Реагираха бързо. Пристигнаха линейки и пожарни. Не гореше, видя се лек пушек и това.

Разследване се води от Военноокръжната прокуратура в София. На авиобаза „Крумово“ се намира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По негови думи машината е имала технически проблем. Пилотите са били опитни и дори не са подали сигнал за проблем.

Ми-17 от Българските ВВС на летище „София“ в подготовка за парада на 6 май 2018 г.
Ми-17 от Българските ВВС на летище „София“ в подготовка за парада на 6 май 2018 г. © БНТ / АРХИВ

През 2003 г. вертолет Ми-17 се разби край Разлог. Четирима души загубиха живота си при инцидента тогава.

Миналата година край Варна катастрофира военнотранспортен хеликоптер „Пантер“ от състава на Българските ВМС, при което загина командирът на вертолета, а останалите двама пилоти на екипажа оцеляха.


Почина командирът на екипажа на падналия "Пантер"

Почина командирът на екипажа на падналия "Пантер"

Почина командирът на вертолета, който падна при учения в Черно море - капитан Георги Анастасов, на 38 години. Това съобщи началникът на щаба на ВМС ка...

Екипажът на "Дръзки" реагирал бързо при катастрофата на хеликоптера в Черно море

Екипажът на "Дръзки" реагирал бързо при катастрофата на хеликоптера в Черно море

Специалната комисия, назначена от министъра на отбраната, продължава разследването на инцидента с падналия военен хеликоптер "Пантер" в Черно море, пр...