НОВИНИ

Хелзинки посреща Путин и Тръмп с протести

Доналд Тръмп пристига в Хелзинки, където утре се среща с Владимир Путин. Очаквано във финландската столица имаше протести против двамата лидери.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:33, 15.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Хелзинки посреща Доналд Тръмп и Владимир Путин с протести против политиката им.

Демонстрантите призоваха към спазване на човешките права. Те поискаха, например, Москва да освободи от затвора украинския режисьор Олег Сенцов, противник на анексията на Крим. Бежанците са добре дошли, Тръмп не толкова, гласеше друг лозунг.

В обръщения на английски и руски двамата лидери се призовават да вземат добри решения. В отворено писмо, журналистите от най-големия финландски вестник пък изразяват надежда, че Тръмп и Путин няма да решават европейски въпроси без европейците.

Маркус Бундерс, член на групата "Хелзинки обича Тръмп": Надяваме се Хелзинки да бъде запомнен като място, където изтокът и западът се срещнаха отново и направиха света по-мирен.

Тръмп и Путин ще се срещнат в Готическата зала на президентския дворец,където през 90 та разговарят предшествениците им Джордж Буш старши и Михаил Горбачов.

Тръмп коментира нагласата си.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Нищо лошо няма да стане и може би нещо хубаво ще излезе.Но аз не отивам с големи очаквания.

Путин пристига в Хелзинки в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп посъветвал Тереза Мей да съди ЕС заради Брекзит
Тръмп посъветвал Тереза Мей да съди ЕС заради Брекзит
​Тежка катастрофа в Кресненското дефиле блокира пътя от и за Гърция
​Тежка катастрофа в Кресненското дефиле блокира пътя от и за Гърция