НОВИНИ

Инж. Асен Антов: АМ "Хемус" може да се строи, ако има и национално финансиране

Мотивите за прекратяването на строителството на двата лота на АМ "Хемус" са липсата на европейско финансиране. Тръжната процедура беше стартирана с надеждата, че ще има пари по ОП "Транспорт" - това каза в студиото на "Още от деня" инж. Асен Антов - изп. директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

инж асен антов хемус строи национално финансиране
bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 16.02.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

"Проектът беше включен в обхвата на програмата, макар и като резервен, с надеждата, че някакви средства от реализацията на ЛОТ 3 на АМ "Струма", което е основния проект на програмата, ще останат за някакви участъци от АМ "Хемус". Смисълът на това беше максимално бързо да ускорим реализирането на проекта, т.е. към момента, в който очаквахме да стане ясно дали има пари и колко са те, ние да бъдем готови с избор на изпълнител. Постигнахме го, но се оказа, че финансов ресурс няма", каза още инж. Антов.

На въпрос кога ще започне нова процедура, той отговори, че процедурата, която вчера прекратихме, беше много тясно обвързана с очакваното европейско финансиране. Ако има национално финансиране, процедурата ще бъде стартирана почти веднага. Какви са последиците за участниците - за съжаление това са разходи за подготовката на офертата, време, надежди от страна на техните екипи. Цената на проекта няма да бъде много по-различна, ако не бъде фундаментално преработен. А такава преработка би отнела много време и нов ресурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК представи мерки за енергийна сигурност
ЕК представи мерки за енергийна сигурност
В КАДЪР: „Битката за народния еликсир”
В КАДЪР: „Битката за народния еликсир”