НОВИНИ

Хербицидът Глифозат на „Байер“ беше обявен за канцерогенен

Германският химически гигант Байер претърпя съкрушителна юридическа загуба заради хербицида срещу плевели Глифозат. Съд в Съединените щати прие за доказано, че Глифозат има принос към раковото заболяване на мъж, който години наред е използвал препарата. Завършилият процес може да бъде последван от още дела.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:32, 20.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Вече години наред хербицидът срещу плевели Глифозат е под подозрение, че допринася за развитието на рак. Въпреки това се използва в селското стопанство. В Съединените щати е разпространен в съчетание с генни модификации за устойчивост на зърнените култури. Идеята е на американския производител „Монсанто“ - от една година собственост на германския химичен концерн „Байер“ за сумата от 63 млрд долара.

Бренд Уиснер, адвокат на ищеца: Тази компания трябва да се изправи и да бъде честна със своите клиенти. Има доказателства, че продуктът е свързан с рака и трябва да позволят на хората да направят избор дали да го използват. Това дело е свързано с липсата на предупреждение и с простия факт, че не са предупредили. Ще продължат да бъдат съдени, докато не го направят.

За него съдебното решение е частичен успех. Едуин Хардеман има рак на лимфните възли. В продължение на 25 години години е пръскал в своето имение с Глифозат. Байер продължава да стои зад веществото и ще обжалва присъдата. В САЩ има общо 11 000 съдебни иска заради Глифозат.

Решението сега вероятно ще създаде съдебна практика, която ще се отрази и на другите дела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей не е готова да забави Брекзит след 30 юни
Тереза Мей не е готова да забави Брекзит след 30 юни
Президентът Радев обсъди бъдещия съвместен научен център с швейцарския посланик
Президентът Радев обсъди бъдещия съвместен научен център с швейцарския посланик