НОВИНИ

Херо Мустафа: Газът от Гърция ще направи България истински хъб

След проведената среща между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, България и САЩ навлизат в нов етап от дипломатическите си отношения. Това заяви американският посланик Херо Мустафа в първата си публична реч пред Атлантическия клуб в България, предаде БГНЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:57, 29.11.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
херо мустафа газът гърция направи българия истински хъб

Пред дипломатите тя започна публичната си реч на български, в която отбеляза, че е щастлива да бъде в тази красива страна. Още с първите думи Мустафа обеща, че по време на нейния мандат ще работи по проекти с хоризонт от следващите 30 години.

Американският посланик отдели внимание на няколко ключови области –военен сектор, икономика и енергетика.

Във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област. Проучват се и възможности да произвеждаме части и елементи във военния сектор.

В икономическата сфера американските компании до момента са инвестирали повече от 2 млрд. долара в българската икономика, създали са над 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. В следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании ИТ и технологии, отбеляза Мустафа.

„Енергетиката е ключова тема за Белия дом. Тя беше акцент и в разговора между Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Те разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб. САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток“, където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ, смята Мустафа.

Американският посланик съобщи, че ще дойдат експерти, за да помогнат при бъдещото изграждане на АЕЦ „Белене“. Мустафа съобщи още, че в близките дни в България ще се присъедини още един икономически съветник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Ананиев в НС: Няма да има дете, което да не получи лекарска помощ
Кирил Ананиев в НС: Няма да има дете, което да не получи лекарска помощ
Младен Маринов в НС: Все още не е готова експертизата за пожара в Пирогов
Младен Маринов в НС: Все още не е готова експертизата за пожара в "Пирогов"